Katarína Vlčková Kultúra

Prievidzská formácia HuZika: Ak niekomu zafungujeme ako dobré jedlo alebo kvalitný dezodorant, tak môže byť:)

Hovoria si HuZika a humor im veru nechýba. Ako sami tvrdia, ich tvorba, to sú piesne rôznych farieb a vnemov. Jozef Vrábel a Denisa Uherová všetkým odkazujú, že z tento svet netreba brať tak vážne. My sme jedného z nich vyspovedali...

Ilustračný obrázok k článku Prievidzská formácia HuZika: Ak niekomu zafungujeme ako dobré jedlo alebo kvalitný dezodorant, tak môže byť:)
Foto: Katarína Vlčková

Odkedy fungujete v tejto zostave?

V súčasnej dvojke fungujeme od minulého leta. Nazývame to základná zostava, pretože sa k nám občas pridáva napríklad saxofonista, na krste nášho EP sme si zahrali aj s akordeónom a klavírom, momentálne v Bratislave skúšame s kontrabasistom. Spolu sme hrali už predtým v kapele Polite Weirdo, z ktorej HuZika transformovala a tam nás bolo šesť.

Prečo HuZika?

V prvom rade je HuZika slovná hračka. Hudba, humor, huspenina, hu-hu koktejl plus muzika. Je to neobvyklý názov, pre niekoho až smiešny ale je to účel. Odkrýva to plevy v zrne. Hráme sa a chceme sa hrať v hudbe – muzike aj v textoch. Ak sa niekto berie vážne ako trus na polici, tak sa mu môže stať, že sa cez to neprenesie, ale tak to má byť. Pre ostatných sme tu, môžeme sa hrať a zabávať spolu.

Aké sú vaše doterajšie úspechy?

Úspech je každá pieseň, ktorá z nás vylezie. Je to radosť. Už keď je nejaká vec v procese, tešíme sa z nej my sami, ale hneď aj na to, že ju niekde niekomu zahráme a sme zvedaví, čo ostatní na to. A každý zážitok je úspech. Koncerty, cesty, noví aj starí známi ľudia. Zlatú platňu ani iné záslúžilé tituly zatiaľ nemáme, ale pokojne si ich dáme v správny čas.

Na akom netradičnom mieste ste hrali?

Neviem, to záleží na tom, čo je tradičné miesto na hranie. Hrávame v kluboch, čajovniach, vo všeliakých kultúrnych aj nekultúrnych priestoroch, zahrali sme si už na rôznych miestach vonku, nedávno aj vrámci talkshow a vždy sa mi zdalo, že by to mohlo byť tradičné miesto pre hudbu a podobné zábavy. Asi radšej nechodíme na miesta, kde by sa mohla hudba cítiť netradične. Neviem ani, či si také viem teraz predstaviť.

Akým smerom sa žánrovo uberáte? Spájate nejaké netradičné prvky, štýly?

Spájame tradičné, bežne vo svete, v ľuďoch, všade okolo dostupné prvky a spájame ich vlastným štýlom. A ani veľmi nemáme potrebu ho nazývať, nejako sa vyhraňovať. To je taká divná samoarchivácia. Už pri minulej kapele sme sa s Denisou zhodli, že pokiaľ to je nutné, budeme svoju tvorbu zhŕňať do formule Piesne rôznych farieb. To nás nijako neobmedzuje a je to pravda, pretože hráme piesne rôznych farieb. Ale zistili sme, že väčšina ľudí sú veľkí žánroví fajnšmekri a takáto odpoveď ich nemôže uspokojiť ani odradiť od ďalšieho pátrania, tak sme museli začať kopať hlbšie do svojho kreatívneho ja a prišli sme na to, že HuZika je vlastne kabaretná alternatíva popu a osobný punk. Ešte tento rok si to dáme vytlačiť aj na špeciálne plagáty s krásnou fotografiou. Pokiaľ v sebe neobjavíme znova čosi úplne iné. Ale určite to bude pecka.

Čo si myslíte, pre aké publikum je vaša hudba?

Konkrétne pre tých, ktorí majú radi originálnu tvorbu a prejav s rozmanitými hudobnými nápadmi a textom, ktorý stojí za počúvanie a vnímanie. Žiadne vekové, náboženské, vegetariánske alebo iné rozdiely. Občas jeme mäso, poznáme aj starých ľudí a máme vyriešenú otázku vesmíru:). Ja svoju každú tvorbu vnímam ako zrkadlenie sveta, ktorý žijem a myslím, že aj naše piesne sú takýmto svojským odrazom. Snažíme sa dať každému človeku zážitok z hry, ktorý s ním niečo spraví. Ak niekomu zafungujeme ako dobré jedlo alebo kvalitný dezodorant, môže byť. Hlavne nech mu padne na úžitok.

Na čo z vašej dielne sa môžeme v budúcnosti tešiť?

Stále z nás lezú nové piesne a rôzne nápady. V máji a v júni budeme koncertovať na všetky svetové strany Slovenska a ani cez prázdninové mesiace si určite nedáme v tomto zmysle pokoj. Chceme natočiť videá k niekoľkým našim piesňam a pozireť sa s našim programom HuZika a Reálne čísla aj k bratom Čechom. Vo februári sme vydali náš prvý experiment, EP Absolútne Áno a ešte tento rok by sme sa veľmi radi pustili do nahrávania obsiahlejšieho, celistvejšieho a prepracovanejšieho albumu.
V prvom rade vás všetkých chceme baviť tak ako vieme, chodiť po svete ako náhoda, v ktorej každý, kto chce, nájde, čo potrebuje a určite si robiť z tohto sveta tak trošku prdel, nech sa netvári tak vážne. Je to hra.

Foto: Miroslav Kormoš

HuZika Prievidza
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM