Rôzne

Prievidzská autobusová stanica sa mení: Čo všetko sa spraví a kedy sa dokončí?

Pracuje sa na rekonštrukcii prievidzskej autobusovej stanice v časti MHD. Pribudne aj záchytné parkovisko.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzská autobusová stanica sa mení: Čo všetko sa spraví a kedy sa dokončí?
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Rekonštrukciu autobusovej stanice v časti mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prievidzi by mali stavbári ukončiť začiatkom budúceho roka. Spolu s modernizáciou časti stanice zabezpečuje samospráva i výstavbu záchytného parkoviska pre vozidlá pri tzv. deviatej koľaji. Na oba projekty získala financie z fondov Európskej únie.

V januári

„Veľa prác sa už urobilo, ide o chodníky, kruhový objazd, zábradlia. Momentálne sa pracuje na prístreškoch, práce sú tak v plnom prúde,“ uviedla v utorok 24. novembra počas kontrolného dňa na stavbe primátorka Katarína Macháčková.

Vedúca oddelenia výstavby a životného prostredia Mestského úradu v Prievidzi Andrea Nikmonová doplnila, že dodávateľ prác ešte potrebuje dokončiť vodorovné a zvislé dopravné značenie, ako i ostrovčeky, na ktoré kladie dlažbu z prírodného kameňa. „Termín ukončenia rekonštrukcie naplánovali na polovicu januára 2021,“ avizovala.

Parkovisko a stánky

Macháčková pripomenula, že nie všetky pozemky a objekty na stanici patria mestu, tým ani nemôže do všetkého investovať. „Mesto má právo rekonštruovať časť MHD, teda nie prímestskej. Nástupištia aj pozemok pod nimi z veľkej časti patria súkromnému vlastníkovi. Rokujeme však s ním, aby aj tieto priestory boli modernejšie,“ skonštatovala.

Práce na parkovisku na tzv. deviatej koľaji by mali ukončiť v krátkej dobe. Čiastočnou obnovou prechádzajú i stánky s občerstvením, ktoré sa nachádzajú v blízkosti zastávok MHD vo vlastníctve súkromných osôb.

Náklady

Rekonštrukcia stanice v časti MHD pozostáva z kompletnej organizácie dopravy vrátane výmeny dopravného značenia, kompletnej výmeny konštrukcie spevnených plôch pre automobily a pre peších vrátane spevnenia podložia s prihliadnutím na bezbariérovosť riešenia.

Náklady na rekonštrukciu vyčíslili na takmer 613 000 eur. Záchytné parkovisko pre verejnosť zase má 66 kolmých stojísk pre osobné autá, náklady na realizáciu predstavujú takmer 340 000 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM