Katarína Vlčková Správy

Prievidžania zbystrite zrak: Za pomoc pri odhalení priestupku vás čaká odmena!

Samospráva na bezpečnosť v Prievidzi tento rok vyčlenila 1 092 630 eur. Oproti minulému roku sa rozpočet zvýšil o 150 tisíc eur. Okrem iného sa plánuje oprava budovy Polície, nové technické vybavenie policajtov. Prečítajte si kam všade poputujú peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Prievidžania zbystrite zrak: Za pomoc pri odhalení priestupku vás čaká odmena!
Zdroj: Dnes24.sk

Prievidza sa chystá investovať do niekoľkých potrieb polície. „Ide o rozšírenie softvéru, konkrétne licencie vo výške 2 850 eur, prípravnú a projektovú dokumentáciu na realizáciu predkladaných projektov vo výške 1 000 eur a rozšírenie mestského kamerového systému vo výške 5 000 eur,“ povedal hovorca mesta Ďureje.

Peniaze pôjdu na odmeňovanie obyvateľov, aj na rozširovanie kamerového systému

Tak ako minulý rok, aj tento mesto zaplatí obľúbené podujatie Deň polície, a to sumou 8 800 eur. Zaujímavosťou je, že obyvateľ, ktorý pomôže objasniť priestupok dostane odmenu 150 eur. „Musí byť však zjavné, že iniciatíva občanov dopomohla k jeho objasneniu,“ podotkol Ďureje.

Podľa koordinátora prevencie MsP Víta Zajaca, polícia žiada peniaze aj na modernizáciu útulku pre psov, údržbu mestského rozhlasu. „Rozšírenie kamerového systému sa týka nových detských ihrísk, kamery tam budú pomáhať pri ich ochrane pred vandalizmom či poškodzovaním, určené budú aj na posilnenie bezpečnosti ich návštevníkov,“ objasnil.

Pracovisko na sledovanie kamier dostane peniaze

V Prievidzi sa nachádza aj pracovisko, v ktorom operátori sledujú kamery. Podľa Zajaca sa to osvedčilo a tento rok by malo pracovisko získať viac ako 43 tisíc eur. „Okrem širokého spektra priestupkov operátori kamier v poslednom čase pomohli napríklad odhaliť pohyb a následne aj popis páchateľa lúpeže v herni v centre mesta alebo nasnímali páchateľov krádeže vlámaním do predajného stánku, čím prispeli k ich následnému zadržaniu,“ vysvetľuje Zajac.

Na podobný prípad ako bola lúpež v herni si spomenul aj hovorca mesta. „Mňa konkrétne zaujalo, ako naša polícia chytila lupiča priamo v banke pri čine. Ja si nepamätám, že by nejaká mestská polícia objasnila takýto trestný čin a ešte chytila priamo pri čine lupiča.“
Podľa Ďurejeho je to tým, že MsP má pod dohľadom nie len mesto, ale aj súkromné objekty. Prievidzskí policajti sa okrem bežnej práce venujú aj prednáškam pre všetky vekové kategórie. "Celkovo realizujeme v oblasti prevencie viac ako 13 projektov, pričom väčšina z nich má dlhodobý charakter,“ dodal Zajac.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM