Katarína Vlčková Rôzne

Prievidžania vraj nesprávne separujú: Pozrite, ako sa to dá podľa radnice zmeniť!

Problém s nesprávnym separovaním odpadu je boj na dlhé trate. Ako správne separovať a dokonca ušetriť? Radnica radí, ako to úspešne zvládnuť. Prečítajte si viac.

Ilustračný obrázok k článku Prievidžania vraj nesprávne separujú: Pozrite, ako sa to dá podľa radnice zmeniť!
Zdroj: Webnoviny.sk

Hovorca Prievidze Michal Ďureje ozrejmil, že radnica zaznamenala niekoľko sťažností na preplnené zberné nádoby na plasty. „Preplnené nádoby však v drvivej väčšine prípadov nie sú dôsledkom nedostatku nádob alebo ich nízkemu počtu, ale nesprávnym triedením odpadu alebo jeho nespracovaním pred odhodením do zbernej nádoby,“ povedal.

Neplaťte za vzduch

Napríklad Pet fľašu je vhodné pred vyhodením stlačiť. „Nestlačené fľaše v zberných nádobách zbytočne zaberajú veľa miesta a v konečnom dôsledku tak platcovia poplatku komunálneho odpadu platia hlavne za odvoz vzduchu. Podobne treba postupovať u všetkých odpadoch, u ktorých je možné zmenšiť ich objem,“ pripomenul hovorca.

Ako pokračoval, ročne sa na Slovensku vyprodukuje vyše 280 kg plastov, avšak už 30 zozbieraných plastových fliaš stačí na výrobu jednej fleecovej bundy. Zo 150 vyzbieraných plastových fliaš môže byť vyrobený jeden koberec. Vyrábajú sa z ropy, ktorej je na svete čoraz menej a plasty sú v prírode prakticky nezničiteľné.

Šetrite

Správnym triedením odpadu sa znížia náklady spojené s jeho uložením na skládke. „Platí teda pravidlo, že čím menej odpadu je na skládkach uloženého, tým viac finančných prostriedkov sa ušetrí,“ pokračoval hovorca.

Na záver dodal, že správnym separovaním sa dajú ušetriť aj prírodné zdroje. „V Prievidzi došlo už niekoľko krát k požiaru skládky, ktorý bol zapríčinený práve neseparovaným odpadom,“ dodal.

Ako správne separovať?

PLASTY sa dávajú do označených žltých nádob alebo žltých plastových vriec. Jednotlivé plastové obaly treba vypláchnuť a odstrániť ich prípadné znečistenie. Plastové fľaše pred vyhodením treba stlačiť a tým znížiť ich objem.

Patrí Nepatrí
prázdne plastové obaly z nápojov všetkých objemov (PET fľaše), prázdne plastové nádoby z kozmetiky, čistiacich prostriedkov a potravín, plastové fólie… plastové nádoby a obaly znečistené škodlivinami (napr. ropnými látkami), škatule od mlieka či džúsov nazývané aj tetrapaky…

SKLO sa zbiera do označených zelených nádob alebo zelených plastových vriec. Jednotlivé sklené obaly treba vypláchnuť a odstrániť ich prípadné znečistenie.

Patrí Nepatrí
rozbité okenné sklo, prázdne poháre od zaváranín, fľaše od nápojov, ovocných štiav, liehovín bez zátok a uzáverov.. silne znečistené fľaše, plné ani čiastočne naplnené, porcelán, keramika, maľované sklo, obrazovky televízorov, kovové uzávery fliaš, zrkadlá, žiarivky, žiarovky, varné sklo, krištáľové sklo, lepené autosklá, oceľou vystužené sklo, sklobetónové tvárnice…

PAPIER sa zbiera do označených modrých nádob alebo modrých plastových vriec. Obaly väčších rozmerov je treba rozrezať, prípadne stlačiť z dôvodu zníženia ich objemu.

Patrí Nepatrí
noviny, časopisy, kartóny a lepenky, vlnité lepenky, papierové obaly, katalógy, cenníky, adresáre, telefónne zoznamy, lepenky, knihy bez tvrdých obalov… papier znečistený potravinami, olejom, znečistené papierové obaly napr. vrecia od cementu, jednorazové plienky, použité papierové vreckovky, vrstvené papierové obaly (z mlieka, džúsov), indigový papier, papier s plastom a kovovými súčasťami, tvrdé obaly z kníh, asfaltový a dechtový papier…

KOVOVÉ OBALY sa zbierajú do označených bielych nádob alebo bielych plastových vriec. Jednotlivé obaly treba pred vyhodením vypláchnuť a odstrániť ich prípadné znečistenie.

Patrí Nepatrí
plechovky od nápojov (pivo a nealko), kovové uzávery z nápojov, konzervy z polotovarov, hrnce, riad, hliníkové fólie z potravinárskych obalov, nádoby z kozmetických sprejov… veľmi znečistené obaly od potravín, resp. inými škodlivinami, napr. ropnými látkami, nádoby od sprejov, nádoby od farieb…

VKM OBALY – viacvrstvové kombinované materiály, tzv. tetrapaky – sa zbierajú do označených červených nádob alebo červených plastových vriec. Jednotlivé obaly treba vypláchnuť, odstrániť prípadné znečistenie a rozrezať a stlačiť jednotlivé obaly, aby sa znížil ich objem.

Patrí Nepatrí
škatule od nápojov, mlieka, mliečnych výrobkov a džúsov, ostatné obalové materiály zložené z viacerých vrstiev plastu, papiera, resp. hliníka… plastové nádoby a obaly znečistené škodlivinami (napr. ropnými látkami)…

BIOODPAD sa separuje do označených hnedých nádob alebo priamo na domácich kompostoviskách.

Patrí Nepatrí
odpad z domácnosti (ovocie, zelenina) a zo záhrad (lístie, vetvy, tráva), odpad z prípravy jedál… potraviny v obaloch, mäso, kosti, tekuté zvyšky, vajcia…

ZMESOVÝ KOMUNÁLNY ODPAD sa zbiera do čiernych nádob.

Patrí Nepatrí
všetko to, čo sme nevyzbierali a nevytriedili predchádzajúcimi spôsobmi… vyseparované zložky z komunálnych odpadov, nebezpečné odpady, elektroodpad (napr. domáce spotrebiče, rádia, TV, PC, vŕtačky, holiace a depilačné strojčeky, žiarivky, mobilné telefóny a nabíjačky) autobatérie, tužkové batérie, ortuťové teplomery, nábytok, drevo, pneumatiky, obaly od farieb…

OSTATNÉ KOMUNÁLNE ODPADY ako drobné stavebné odpady, nebezpečné odpady, objemné odpady, elektro odpady a orezy drevín sa zbierajú donáškovým spôsobom v rámci prevádzky zberného dvora.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM