Prievidžania, chystáte sa na zabíjačku? Tak ju nezabudnite nahlásiť, inak vám hrozí pokuta až 1 000 eur!
Zabíjačky sú tradíciou v mnohých slovenských rodinách. Chutné klobásy, slanina, jaternice z domáceho chovu sa stále objavujú na našich stoloch a Veľkonočné sviatky nie sú výnimkou. Vieme kde a prečo treba tradičné zabíjačky nahlasovať.
Štátna veterinárna a potravinová správa vydala zákon, podľa ktorého
hovädzí dobytok a ošípané možno zabíjať na domácu spotrebu, avšak
táto činnosť musí byť nahlásená aspoň deň vopred na regionálnu
verejnú a potravinovú správu.
Naopak, zabíjačku z jahniat, kozliat, oviec a kôz za účelom domácej
spotreby nemusíte nahlasovať.
„Produkty z domácej zabíjačky sú určené výlučne pre súkromnú spotrebu chovateľa v jeho domácnosti a jemu blízkych osôb. V žiadnom prípade sa takto získané produkty nesmú uvádzať na trh, predávať iným osobám,“ povedal riaditeľ Regionálnej verejnej a potravinovej správy Milan Šima.
Za neohlásenie zabíjačky hrozí podľa zákona pokuta vo výške 400 až 1 000 eur.
Podmienky odberu vzoriek
Odber zvoriek z hovädzieho dobitka na tzv. boninnú spongiformnú encefalopatiu (BSE) sa u zdravého dobytka nemusí vykonávať. Vzorky je potrebné odovzdať iba v prípade chorých, prípadne naliehavo usmrtených zvierat starších ako 24 mesiacov. Takýto odber vykonávajú súkromní veterinári.
Odber vzoriek z ošípaných na testovanie prítomnosti trichinelózy je povinné. „Musí sa vykonať v okresoch Prievidza a Partizánske na základe vyhodnotenia rizika výskytu ich pôvodcu u voľne žijúcich zvierat určených alebo neurčených pre ľudskú spotrebu, napríklad diviačia zver, medveď, jazvec, líška. Odber vzoriek u ošípaných vykonajú súkromní veterinárni lekári alebo štátni veterinárni lekári, čiže inšpektori z Regionálnej verejnej a potravinovej správy Prievidza,“ objasnil Milan Šima.
Riaditeľ RVPS ďalej upozorňuje, že zo zvierat, ktoré sú staršie ako rok a náhodne uhynuli sa musia taktiež odobrať vzorky. „Odber sa nevykonáva u zvierat usmrtených v rámci epidémie – slintačka a krívačka, antrax a pri hromadných úhynoch v dôsledku intoxikácie, prírodných katastrof, napríklad blesk, požiar, povodeň,“ upresnil.
Verejné zabíjačky sú pre slabšie povahy nepríjemným zážitkom a dokonca môžu spôsobiť traumu. Nehovoriac o strese, ktorý pociťuje usmrcované zviera. Milan Šima na záver dodal, že „zabíjanie, usmrcovanie zvierat na verejnom priestranstve, prezentované ako domáca zabíjačka je v rozpore s etickými a legislatívnymi požiadavkami. Preto sa pri prezentácii tejto národnej tradície odporúča použiť výlučne jatočné telá, ktoré sú technologicky opracované a posúdené príslušným úradným veterinárnym lekárom orgánu veterinárnej a potravinovej správy ako zdravotne bezpečné z prevádzkarní schválených pre zabíjanie domácich kopytníkov.“
Problematiku ďalšej prípravy a predaja zabíjačkových špecialít na verejnom priestranstve má na starosti Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bojniciach.
Zabíjačky nahlasovať v pracovné dni: od 7:00 do 15:00
E-mail: sekretariat.PD@svps.sk
Foto: Ilustračné