Samospráva

Prievidžania, budeme musieť platiť viac: Mesto zdvíha poplatok za odpad

Už je to mestskými poslancami schválené, preto Prievidžania za odvoz a likvidáciu odpadu musia od roku 2021 hlbšie siahnuť do vrecka.

Ilustračný obrázok k článku Prievidžania, budeme musieť platiť viac: Mesto zdvíha poplatok za odpad
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Prievidžania zaplatia budúci rok za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu viac. Poplatok stúpne o viac ako tri eurá oproti terajšej sume, samospráva do neho premietla náklady, ktoré jej vzniknú v súvislosti s novou povinnosťou v rámci zákona o odpadoch. Novú výšku poplatku schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

Kuchynský odpad

„Poplatok bude vyšší konkrétne o 3,13 eura. Najväčším, prípadne jediným dôvodom je, že mestám a obciam vzniká nová kompetencia zbierať kuchynský odpad,“ povedal hovorca mesta Michal Ďureje.

V novej povinnosti sa mestu odzrkadlia náklady na pravidelný zber kuchynského odpadu z rodinných a bytových domov, čo by malo podľa odhadu stáť mesto viac ako 166 000 eur ročne.

Výčitka mestu

„Už pred rokom sme diskutovali o kontrole z Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktorý vytkol nielen mestu Prievidza, že by sme mali upraviť poplatky za komunálny odpad tak, aby nám pokrývali príjmy a reálne náklady z odpadového hospodárstva,“ spomenul Ďureje.

Mesto by tak podľa neho nemalo dofinancovávať odpadové hospodárstvo inými položkami z rozpočtu. „Do tohto zvyšovania poplatku ísť musíme a ukazuje sa, že mestá a obce budú musieť postupne aplikovať ďalšie nové povinnosti v odpadovom hospodárstve. Ak chceme žiť ekologicky aj v Prievidzi, musí sa to, žiaľ, odzrkadliť aj na zvyšovaní poplatku za komunálny odpad," dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM