Samospráva

Prievidza sprísnila prideľovanie mestských bytov: Koho budú uprednostňovať?

Poslanci schválili zmenu. Prideľovanie mestských bytov v Prievidzi sa bude riadiť prísnejšími podmienkami.

Ilustračný obrázok k článku Prievidza sprísnila prideľovanie mestských bytov: Koho budú uprednostňovať?
Zdroj: TASR

Prideľovanie mestských bytov v Prievidzi sa bude riadiť prísnejšími podmienkami. Po novom môže nájomný byt dostať osoba, ktorá má trvalý pobyt v meste najmenej jeden rok a tiež u nej mestá či obce, kde predtým žila predchádzajúce tri roky, neevidujú dlh. Vyplýva to z novej smernice o hospodárení s bytovým fondom vo vlastníctve mesta, ktorú schválili na svojom rokovaní tento týždeň mestskí poslanci.

Slušné bývanie

K úprave internej smernice pristúpilo mesto na základe odporúčania Správy majetku mesta Prievidza (SMMP), ktorá spravuje bytový fond, ako i bytovej rady. „Táto smernica už bola v niektorých určitých momentoch zastaraná. Hlavným cieľom je, aby sme mali čo najmenej neplatičov a zodpovedných nájomníkov. To znamená, že keď u niekoho skončí nájomný vzťah, aby bol byt v obývateľnom stave," načrtol vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

Samospráva totiž podľa neho zaznamenala, že niektorí nájomníci byty dostali do stavu, že ich museli rekonštruovať. „Preto sa sprísnili niektoré pravidlá, aby nemohol niekto obchádzať smernicu a dostali sa do bytov len tí nájomníci, ktorí tam chcú slušne bývať a platiť," podčiarkol.

Uprednostnení

Podmienkou pridelenia nájomného bytu je, aby mala osoba trvalý pobyt v meste najmenej jeden rok.

U žiadateľa tiež nemôžu iné mestá a obce, v ktorých žil v období za posledné tri roky pred podaním žiadosti, alebo nimi zriadené alebo založené organizácie evidovať pohľadávky na miestnych daniach, poplatkoch, nájomnom a nákladoch na služby súvisiace s užívaním bytu. Žiadateľ je po novom povinný spolu so žiadosťou poskytnúť správcovi i doklady, ktoré preukazujú jeho schopnosť uhrádzať nájomné a služby súvisiace s užívaním bytu riadne a včas.

Bytová rada bude po novom pri prideľovaní bytov uprednostňovať rodinu pred jednotlivcami, prihliadať bude na schopnosť plniť povinnosti nájomcu či naliehavosť bytovej otázky. Smernica tiež počíta s prípadom, keď sú činnosti žiadateľov nevyhnutné pre chod mesta. Pietrik v tejto súvislosti spresnil, že ide o napríklad o lekárov, ktorí by mali záujem vykonávať prax v Prievidzi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM