záruba martin Kultúra

Prievidza pripravuje 3. ročník festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet

(TASR) – Doslova maratón filmových projekcií z celého sveta sa uskutoční počas 3. ročníka festivalu dokumentárnych filmov pod názvom Jeden svet.

Podujatie sa uskutoční od 15. do 20. marca v Dome kultúry v Prievidzi. Niekoľko projekcií si budú môcť pozrieť obyvatelia aj v Kultúrnom centre v Novákoch.
V spolupráci s mestom Prievidza festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktorého poslaním je pomáhať ľuďom trpiacim dôsledkami prírodných katastrof, vojnových konfliktov a autoritárskych režimov. „Činnosť rozdeľujeme do štyroch hlavných oblastí – humanitárna pomoc, rozvojová pomoc, podpora ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity. V tomto duchu je zameraný aj tretí ročník festivalu dokumentárnych filmov,“ konštatoval jeden z organizátorov Ivan Sýkora.
Návštevníci uvidia dokumentárne snímky z rôznych kútov sveta zaoberajúce sa problematikou porušovania ľudských práv, odkrývaním pozadia konfliktov, nahliadajúce do života utečencov, diskriminácie žien alebo postavenia ľudí žijúcich v nedemokratických režimoch. Medzi nimi to bude napríklad dokument z výpovedí detských otrokov v Sudáne, Afganské ženy za volantom, Svedectvo z Tibetu či Príbehy z Jodoku o zločinoch severokórejskej diktatúry.
Medzi hosťami festivalu bude sociológ Fedor Gál, literárny vedec a publicista Peter Zajac, režisér a kameraman Marek Šulík, novinár a zakladateľ občianskeho združenia Človek v ohrození Andrej Bán, ale aj hostia z Kene a ďalší. Súčasťou festivalu bude zbierka pre zemetrasením postihnutých občanov Haiti, kde poputuje aj výťažok zo vstupného. Nebudú chýbať výstavy fotografií a divácka anketa o najlepší film, konštatoval Sýkora.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM