Barbara Dallosová Správy

Prievidza dostane milióny od štátu: Mestu to má pomôcť s dlhmi i dostavaním závodu, nebude to však dar

3,8 milíóna eur. To je návratná finančná pomoc od štátu, ktorá má pomôcť prievidzskej radnici i zadĺženej mestskej eseročke. Urýchliť by mala výstavbu priemyselného parku, príchod nemeckého investora i vznik pracovných miest.

Ilustračný obrázok k článku Prievidza dostane milióny od štátu: Mestu to má pomôcť s dlhmi i dostavaním závodu, nebude to však dar
Zdroj: TASR

Mesto Prievidza a mestská spoločnosť Prievidza Invest, s. r. o., ktorá spravuje priemyselný park, dostanú od štátu návratnú finančnú výpomoc vo výške do 3,8 milióna eur. Určená je na splatenie existujúcich úverov za účelom zániku záložného práva pozemkov pod priemyselným parkom vo vzťahu k bankovej inštitúcii. Uzniesla sa na tom na rokovaní (8.7.) vláda SR.

Predaj pozemkov brzdí príchod investora

Návratnú finančnú výpomoc dostanú Prievidza i obchodná spoločnosť, ktorej je mesto 100-% vlastníkom, v súvislosti s príchodom nemeckého investora – spoločnosti Brose do priemyselného parku. Pozemky, na ktorých má investor svoj výrobný závod postaviť, vlastní mesto, ako i Prievidza Invest, toho času je však na nich zriadené záložné právo. Mesto tak nemôže bez súhlasu banky nakladať s pozemkami ani vydať súhlas na výstavbu závodu.

,,Aby mohli mesto Prievidza a spoločnosť Prievidza Invest, s. r. o., pozemky predať, musia predčasne splatiť úvery finančnej inštitúcii, čím dôjde k zániku záložného práva k pozemkom," vysvetlila vláda v materiáli.

Mestská eseročka v strate

Prievidza Invest vlani skončila hospodárenie so stratou vo výške 356 412 eur. Mestská firma je dlhodobo zaťažená úvermi, ktoré boli v minulosti poskytnuté na kúpu pozemkov a vybudovanie infraštruktúry priemyselného parku. Jej dlhová služba bola ku konca roka 2014 na úrovni 2 453 663,61 eura, celkovo splatila za minulý rok do komerčnej banky 325 791 eur. Prostriedky na splatenie dlhu nemá ani mesto Prievidza.

,,Finančná výpomoc od štátu je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní zástupcov mesta, Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva SR, ako i Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. Ich výsledkom má byť urýchlená výstavba závodu a s ňou súvisiaca urýchlená tvorba pracovných miest," povedal viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.

Bezúročne

Štátna výpomoc predstavuje návratné ale bezúročné finančné zdroje, ktoré bude Prievidza splácať po obdobie 10 rokov. Úspora na úrokoch by podľa viceprimátora tak mala predstavovať sumu od 400 000 eur do 500 000 eur po dobu splatnosti podľa vývoja na trhu, ako i zostatku úverov. Mesto Prievidza by malo dostať sumu 1,25 milióna eur, Prievidza Invest 2,25 milióna eur. Rozdiel do 3,8 milióna eur podľa Maxinu predstavuje prípadnú sankciu za predčasné splatenie úverov, konkrétny zostatok z celkovej sumy výpomoci však bude vyčíslený ku konkrétnemu dňu splatenia.

Zmluvu o návratnej finančnej výpomoci poskytnutej zo štátnych finančných aktív mestu Prievidza, ako i spoločnosti Prievidza Invest má podľa uznesenia vlády minister hospodárstva Vazil Hudák podpísať v termíne do 31. augusta. Šéfa rezortu hospodárstva vláda zároveň splnomocnila, aby do tohto termínu vyslovil súhlas s prevodom infraštruktúry vybudovanej z dotácie ministerstva hospodárstva v priemyselnom par­ku.

Nemecký výrobca komponentov pre automobily oficiálne ohlásil svoju investíciu v prievidzskom priemyselnom parku 11. mája. Výstavbu strategického závodu za viac ako 50 miliónov eur chce začať tento rok v októbri, výrobu na budúci rok v lete. V prvej fáze projektu plánuje vytvoriť viac ako 600 pracovných miest, v rámci ďalších fáz realizácie projektu by ich malo byť postupne až 3 000.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM