Zuzana Vajayová Iné športy

Prievidza cup v karate bol úspešný

V sobotu 15.10.2011 sa konala celoslovenská súťaž Slovenskej federácie karate, ktorú už po 4-krát organizoval karate klub PRIEVIDZA FKŠ.

Bolo to zároveň 2. kolo pohára federácie a nominačný turnaj na MS WTKA V KARATE, kde sa nominovali naši cvičenci Dominika Šalamonová, Nina Chovancová, Adrian Záborky,Lucia Hromadová a Barbora Novotná do reprezentácie slovenskej republiky.

V športovej hale sa zišlo 18 klubov a jeden zahraničný klub spolu v 346 kategóriach, kde si porovnávali svoje sily ako v súborných cvičeniach, tak aj cvičeniach kobudo a nakoniec aj kumite športový zápas.

Karate klub Prievidza FKŠ mal početné zastúpenie v jednotlivých kategóriach. Dokopy to bolo 14 pretekárov, ktorý bojovali o medailu, pričom sme bola zastúpení aj našimi stálicami. Úspešne zápasiť a zbierať cenné skúsenosti ako v kata, tak aj v kumite už začínajú aj mladší pretekári. Potešil nás najmä 6-ročný Maťko SVITOK, nakoľko bol prvýkrát na súťaži a skončil len tesne za medailovým umiestnením.

Naši pretekári získali 21 medailí, čo považujeme za dobru prípravu na majstrovstva sveta. Už spomínaní reprezentanti dominovali vo svojich kategóriach a hladko postupovali do finále ako v kata, kobudo, či kumite.

Niektorí pretekári mali ťažšie pozície, lebo museli prejsť do vyšších kategorií ako Dominika Šalamonová z dorasteniek medzi ženy, ale aj tak potvrdila, že má natrénované a že s ňou musia rátať. V každej svojej kategórii získala medailu, čo je dosť náročné medzi skúsenými pretekárkami.

Samozrejme nesmieme zabudnúť na nášho momentálne najúspešnejšieho pretekára Adriana Záborského, ktorý mal 7 kategórii a z každej mal medailu. Je to podľa mňa veľmi náročné byť takým všestranným pretekárom a venovať sa kata, kumite a kobudo (niektorí pretekári vo svete sa špecializujú len na jednu kategóriu). Samozrejme aj ostatní naši pretekári podávali skvelé výkony ako napríklad Marek Pavlák, ktorý jednoznačne porážal súperov v kumite. Je to veľký talent a nováčik na súťažnej pôde.

Škoda, len že sa nepodarilo zabojovať ďalej Adamovi Detkovi, ktorý po tvrdom údere, ktorý dal súperovi bol diskvalifikovaný. Určite by zabojoval o medailovú priečku. Tak isto velmi pekne technicky zápasil minuloročný majster Slovenska Lukáš Martiš, ktorý trénuje u nás v klube. Novou tvárou v našich radoch bola na súťaži aj Helen Švecová, ktorá získala svoju prvú medailu na premiérovom prvom kumite a zaradila sa samozrejme do skupiny pretekárov.

Škoda, že pre chorobu a zranenia nemohli nastúpiť ďalší naši úspešní pretekári Jozef Detko, M.Hatvanyi a naša stálica, úspešná pretekárka a reprezentantka Slovenskéj republiky Nina Chovancová.

Zároveň by som chcel poďakovať pani primátorke Judr .Kataríne Macháčkovej za otvorenie súťaže, pekný príhovor a povzbudenie nielen našich, ale aj ostatných pretekárov. Naša vďaka patrí aj všetkým sponzorom, ktorý prispeli na toto podujatie a hlavne Mestu Prievidza za vytvorenie priaznivých podmienok na organizovanie takejto významnej udalosti.

Zdroj: Karate klub PRIEVIDZA FKŠ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM