Rôzne

Príbeh rekonštrukcie handlovskej plavárne nemá konca: Vypršal už ďalší termín

Handlovskú plaváreň ešte neskolaudovali, mesto preto zvažuje ďalšie kroky. Aká je situácia?

Ilustračný obrázok k článku Príbeh rekonštrukcie handlovskej plavárne nemá konca: Vypršal už ďalší termín
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Mestskú plaváreň v Handlovej ešte neskolaudovali. Koncesionárovi, ktorý rekonštrukciu zabezpečil a športovisko má prevádzkovať, vypršali všetky zmluvné termíny. V zmysle koncesnej zmluvy má zabezpečiť i výstavbu priľahlého kúpaliska. Mesto v tejto súvislosti zvažuje podniknúť ďalšie kroky.

Posledná výzva

„Podpisom koncesnej zmluvy sa banskobystrická spoločnosť B.T.I. zaviazala za podmienok a v rozsahu zmluvy koncesný majetok, teda kúpalisko a plaváreň prevádzkovať, poskytovať služby súvisiace s prevádzkou plavárne, ktorá je súčasťou koncesného majetku, vo verejnom záujme. Ďalej optimalizovať energetické náklady, vykonať rekonštrukciu, modernizáciu koncesného majetku v súlade s projektovou dokumentáciou," pripomenula primátorka Silvia Grúberová.

Termíny v zmysle zmluvy a jej prvého dodatku podľa nej už dávno vypršali, preto mesto ešte v januári adresovalo firme aj výzvu na riadne plnenie zmluvných povinností. „V tejto výzve sme ich posledný raz vyzvali, aby práce na plavárni, kúpalisku dokončili bezodkladne, do 30. júna tohto roka. S koncesionárom komunikujeme aj osobne i telefonicky. Viackrát sme riešili rôzne termíny, prísľuby či problémy, ktoré na stavbe sú. Sme si vedomí toho, že na stavbe sa pracuje, ale spolu s koncesionárom i toho, že máme záväzok voči obyvateľom,“ ozrejmila.

Ďalší termín

Ešte v júni koncesionár požiadal o predĺženie termínu s tým, že plaváreň spustí v októbri. Kolaudáciu mala spoločnosť zabezpečiť koncom októbra, deň pred ňou poslala mestu listu, kde navrhla stanoviť nový termín, ktorý definuje po ukončení núdzového stavu, doplnila Grúberová.

„Nakoľko si mesto svoje záväzky plní a každý mesiac uhrádza i dohodnutú sumu, zvažuje i ďalšie kroky s ohľadom na efektívne vynakladanie verejných prostriedkov. My sa s koncesionárom potrebujeme najskôr stretnúť, aby sme k tomu vedeli zaujať adekvátne stanovisko. Alternatív je viacero, jedna z nich je, aby viedla k odstúpeniu od zmluvy. Ďalšia by viedla k tomu, že by sme firme umožnili odklad v súvislosti so situáciou na Slovensku,“ dodala primátorka.

Bez odpovede

Splátky mesto uhrádza koncesionárom na základe zmluvy, v prvej polovici tohto roka však jednu z nich muselo poukázať na účet exekútora. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má TASR k dispozícii.

TASR oslovila s otázkami i koncesionára, napriek prísľubu sa k nim nevyjadril. Modernizáciu a prevádzku mestskej plavárne Handlová a priľahlého kúpaliska zabezpečuje spoločnosť za viac ako päť miliónov eur. Všetok majetok zostáva aj naďalej mestský a mesto bude náklady spojené s rekonštrukciou splácať na základe koncesnej zmluvy počas 15 rokov. Tú uzatvorili ešte v roku 2017.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM