Futbal

Prezident Baníka Prievidza otvorene: Pomenoval najväčšiu chybu spoločnosti

Slovenskom sa šíri petícia na podporu amatérskeho športu. Sú nákazlivejšie prostredia ako futbalové ihrisko, tvrdí šéf prievidzského klubu.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Baníka Prievidza otvorene: Pomenoval najväčšiu chybu spoločnosti
Zdroj: Rastislav Búgel

Z amatérskeho futbalového prostredia vzišla minulý týždeň petícia na podporu amatérskeho športu na Slovensku, ktorú už podpísalo takmer sedemtisíc ľudí. Jej cieľom je dostať športovcov opäť do pohybu a adresovaná je kompetentným predstaviteľom krajiny na čele s vládou, hlavným hygienikom, konzíliom odborníkov, pandemickou komisiou či ministerstvom školstva.

Žiadosť

„Požadujeme čo najskoršie prijatie jasného plánu, podľa ktorého bude presne stanovené, kedy a na základe akých opatrení sa budeme môcť vrátiť k tréningom a súťaženiu," uvádza sa v petícii.

Na Slovensku funguje 411 organizovaných futbalových súťaží dospelých, detí a žien, momentálne sa však hrajú len dve – Fortuna liga a druhá liga.

Slová z Prievidze

Prezident najväčšieho amatérskeho futbalového klubu na Slovensku Robert Šuník z FC Baník Prievidza označil zákaz deťom športovať ako najväčšiu chybu spoločnosti.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

„V budúcnosti nás to dobehne, pretože budeme mať vo všetkých športoch nižšiu hráčsku kvalitu. Aj na reprezentačnej úrovni. Je nepochopiteľné, že vedenie štátu, samosprávy, ale najmä športové zväzy nevyvíjajú žiadnu aktivitu, teda aspoň o nej neinformujú, aby sa začalo so športom. Treba okamžite stanoviť podmienky, podľa ktorých môžu deti trénovať. Keď sa môže chodiť s testami do obchodov, práce, som presvedčený, že by sa mohlo aj športovať. Sú oveľa nákazlivejšie prostredia ako futbalové ihrisko,“ povedal.

Reakcia štátneho tajomníka

„My máme pripravený od 15. decembra systém na to, ako otvárať športoviská, ako športovať v jednotlivých športoch v interiéroch, v exteriéroch, na plavárňach, v telocvičniach, lyžiarskych strediskách. Toto všetko je nachystané, ale platiť to môže až vtedy, keď budú čísla lepšie. Keď sa prehupneme aspoň to tej bordovej fázy,“ reagoval štátny tajomník MŠVVaŠ SR pre šport Ivan Husár.

„Zatiaľ riešime detaily s konzíliom, ktoré je prvou inštanciou na schvaľovanie dokumentov a ja pevne verím, že tento týždeň sa už definitívne dohodneme na tom, aby semafor bol verejný, zverejnený a vysvetlený. A potom máme aj dostatok času na to, aby sme v ňom vychytali nejaké muchy,“ dodal Husár.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Športové správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM