Prehľad sviatkov v roku 2019: Užijeme si až tri predĺžené víkendy

Tak, ako v roku 2018, aj v roku 2019 pripadnú až štyri sviatky na víkend. Rok 2019 ale na rozdiel od toho končiaceho poteší až tromi predĺženými víkendmi.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad sviatkov v roku 2019: Užijeme si až tri predĺžené víkendy
Zdroj: pixabay

Každoročne si na Slovensku užívame až 15 sviatkov a dní pracovného pokoja, kedy nemusíme ísť do práce. Preto nás zaujímajú predovšetkým tie, ktoré vychádzajú na pracovný týždeň.

Predĺžené víkendy

Čo sa týka predĺžených víkendov, rok 2018 nebol veľmi „vydareným“. Okrem vianočných a veľkonočných sviatkov sme v tomto roku nemali ani jeden predĺžený víkend. Navyše, až štyri sviatky pripadli na sobotu.

Rok 2019 poteší o čosi viac. Z prvého predĺženého víkendu sa budeme tešiť v apríli, kedy Veľký piatok a po víkende aj Veľkonočný pondelok zabezpečia štyri dni voľna.

Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom, žiaľ, tento rok pripadli na prostredný deň v týždni. Využiť to ale môžete napríklad tak, že sa vyberiete na letnú dovolenku už v máji a na dni 2., 3. a 6., 7. máj si vypíšete dovolenku. Oddychovať tak budete dokopy až 8 dní za štyri dni minutej dovolenky.

V júli konečne poteší predĺžený víkend, kedy Sviatok sv. Cyrila a Metoda pripadne na piatok. V lete takýto víkend vždy poteší. August síce nebude taký podarený ako júl, keďže sviatok (Výročie SNP) tu vychádza na štvrtok, ale ak si vypíšete deň dovolenky na piatok (30. august), predĺžený víkend bude mať hodnotu štyroch slnečných dní pri vode. Ďalším „podareným“ sviatkom bude Sviatok všetkých svätých, ktorý pripadne na piatok, čo znamená ďalší predĺžený víkend.

Septembrové sviatky, ako aj Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november), nás nepotešia. Všetky totiž vychádzajú na nedeľu.

Vianoce 2019 pripadnú na stred pracovného týždňa – utorok, streda, štvrtok. Ak si teda zoberiete dovolenku na pondelok a piatok, môžete sa radovať zo sviatkov radosti a pokoja až deväť dní (21. – 29. 12.). A ak viete dovolenkou počas roka šetriť, môžete si vziať voľno aj 30. a 31. 12. a vianočné prázdniny sa vám predĺžia ešte o tri dni.

Prehľad sviatkov v roku 2019:

1. január: Deň vzniku Slovenskej republiky – utorok

6. január: Zjavenie Pána (Traja králi) – nedeľa

19. apríl: Veľký piatok – piatok

22. apríl: Veľkonočný pondelok – pondelok

1. máj: Sviatok práce – streda

8. máj: Deň víťazstva nad fašizmom – streda

5. júl: Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda – piatok

29. august: Výročie SNP – štvrtok

1. september: Deň Ústavy SR – nedeľa

15. september: Sedembolestná Panna Mária – nedeľa

1. november: Sviatok všetkých svätých – piatok

17. november: Deň boja za slobodu a demokraciu – nedeľa

24. december: Štedrý deň – utorok

25. december: Prvý sviatok vianočný – streda

26. december: Druhý sviatok vianočný – štvrtok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM