Samospráva

Pre a proti: Dvojicu základných škôl chcú zlúčiť s dvoma materskými školami

Základná škola na Ulici P. Dobšinského a materská škola na tej istej ulici, ako i ZŠ na Malonecpalskej ulici s tamojšou MŠ v Prievidzi by mali od budúceho školského roka fungovať ako dva právne subjekty.

Ilustračný obrázok k článku Pre a proti: Dvojicu základných škôl chcú zlúčiť s dvoma materskými školami
Zdroj: Dnes24.sk

Tento krok, ako zdôvodnila radnica, by mal priniesť školám menej administratívy, vplyv na vyučovanie to mať podľa nej nebude, keďže školy už dlhšie fungujú v spoločných priestoroch. Zrušenie štvorice škôl a zriadenie dvoch základných s materskými odsúhlasili prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.

V budovách obidvoch základných škôl sídlia aj riaditeľstvá materských škôl, pritom základné školy majú právnu subjektivitu a materské školy nemajú, riadi ich mesto. Kvôli jednoduchším procesom a jednoduchšej komunikácii a fungovaniu sme sa rozhodli pre takýto administratívny krok, ktorý nezasiahne do žiadnych práv ani povinností riaditeľstiev základných škôl,“ uviedla Beáta Jelačičová, metodička pre školy a školské zariadenia mesta.

Zriaďovateľ, ako ďalej ozrejmila, zachová počet pracovníkov všetkých škôl. „Základná škola s materskou školou sa stáva právnym nástupcom zaniknutých organizácií a prechádzajú na ňu práva a povinnosti z pracovno-právnych a iných právnych vzťahov dňom spojenia,“ skonštatovala. Zlúčenie škôl je zatiaľ podľa radnice len administratívnym krokom, nevylučuje však, že nové riaditeľstvá budú racionálnejšie hospodáriť s prostriedkami.

Zástancami zlučovania MŠ so ZŠ nie je podľa svojich slov viacero poslancov. Ako upozornil na rokovaní Rudolf Fiamčík, bojí sa, aby niektorí zamestnanci neprišli následkom tohto kroku o peniaze. „Osobné príplatky niektoré učiteľky na základných školách nemajú, v materských majú. Vznikne jeden balík peňazí, hovorí sa, že vždy je bližšia košeľa ako kabát. Takže aj tam môže byť problém, že budovu bude obhospodarovať z jedného rozpočtu riaditeľ združenej školy a nie som si celkom istý, či to bude spravodlivo rozdelené. Tieto veci sa musia zakomponovať do rozpočtu na rok 2017, aby boli všetky veci zohľadnené a nikto z pedagogických zamestnancov neprišiel čo i len o cent,“ vysvetlil. Zo strany zriaďovateľa, ako reagovala primátorka mesta Katarína Macháčková, budú všetky finančné prostriedky poskytnuté tak ako doposiaľ a bude sa dodržiavať zákon o odmeňovaní.

S trendom zlučovania ZŠ s MŠ podľa primátorky počíta aj pripravovaná koncepcia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Zabezpečíme tým efektívnejšie využívanie priestorov aj financií. Je to zmysluplné, aby si to tam riaditeľ koordinoval, pedagógovia z materských škôl môžu potom zastupovať učiteľov v kluboch,“ ozrejmila.

MŠ na Malonecpalskej ulici sídli v budove ZŠ na tej istej ulici osem rokov, MŠ na Ulici P. Dobšinského v budove ZŠ na Ulici P. Dobšinského zase od roku 2012, kam sa presťahovala vzhľadom na havarijný stav predchádzajúcej budovy. „Prostredie v obidvoch materských školách je prispôsobené ich potrebám aj výchovno-vzdelávaciemu procesu,“ dodala Jelačičová.

Zrušenie škôl a následné vytvorenie ZŠ s MŠ k 1. júlu 2017 musí mestu odobriť ešte rezort školstva. O spájaní ďalších ZŠ s MŠ zatiaľ prievidzský magistrát neuvažuje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM