Kultúra

Pôvodní Prievidžania si ich pamätajú: Oživujú spomienku na nášho rodáka

Výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi ukazuje životnú cestu umelca zo známeho rodu.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodní Prievidžania si ich pamätajú: Oživujú spomienku na nášho rodáka
Zdroj: Hornonitrianske múzeum

Životnú cestu maliara, grafika či dizajnéra Andreja Gürtlera približuje nová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Reprezentačnú vzorku z jeho tvorby si tam návštevníci môžu pozrieť do 11. septembra, informovala Zita Radosová z oddelenia komunikácie a marketingu múzea.

Pomaly sa zabúda

„Rodinu Gürtlerovcov si pamätajú pôvodní Prievidžania ako rod maliarov, ktorý si v meste založil firmu, venujúcu sa maliarstvu písma, izieb, lakovníctvu, stavebnému a nábytkovému natieračstvu, odbornému obchodu s maliarskymi potrebami. Tu mal korene i Andrej Gürtler, maliar, kresliar, grafik, dizajnér a reštaurátor,“ načrtla odborná pracovníčka múzea Jaroslava Kupčoková.

Výtvarník bol známy podľa nej najmä v odborných kruhoch v Bratislave, kde strávil väčšinu tvorivého života. „V Prievidzi, v jeho rodnom meste, kde vyrastal a prežil mladosť, sa však na neho pomaly zabúda. Spomienku na krajana oživuje výstava Andrej Gürtler životná cesta, ktorej kurátorom je výtvarníkov syn Andrej Gürtler. Vďaka jeho daru výtvarných prác z dielne otca múzeu je približne polovica prezentovaných prác z muzeálnych zbierok a ďalšie sú zapožičané zo Slovenského centra dizajnu i od súkromných vlastníkov,“ priblížila.

Dominanta výstavy

Dominantou výstavy je autorova voľná tvorba, ktorá zahŕňa akvarely, oleje, grafiky i kresby a je členená podľa tematických celkov na exteriérové výjavy z hornej Nitry, Bratislavy, krajinomaľbu a interiérové pohľady so zátišiami, figurálne a portrétne zobrazenia. Múzeum predstavuje tiež ukážky realizovaných návrhov úžitkového dizajnu a grafiky. Reštaurátorské práce spolu s výberom osobných snímok a dokumentov doložilo fotodokumentáciou.

„Výtvarník je neoddeliteľnou súčasťou histórie výtvarného diania v Prievidzi. Napriek tomu je výstava in memoriam v Hornonitrianskom múzeu prvou samostatnou prezentáciou, predstavujúcou širokospektrálnu tvorbu autora,“ dodala Kupčoková.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM