Samospráva

Poslanci to odobrili: Mesto Prievidza ruší členstvo v týchto združeniach

Mestské zastupiteľstvo v Prievidzi rozhodlo o tom, že ukončí svoje pôsobenie v dvoch združeniach. Kde bude členom?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci to odobrili: Mesto Prievidza ruší členstvo v týchto združeniach
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Mesto Prievidza vystúpi zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Efektívnejšia a aktívnejšia pri riešení problémov samospráv je podľa neho Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorej je rok členom. Svoj krok radnica odôvodnila i úspornými opatreniami v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Rovnako ruší i členstvo v Združení pre rozvoj regiónu horná Nitra (ZRRHN). Návrh na ukončenie členstiev odobrili na svojom rokovaní v pondelok mestskí poslanci.

Väčšia pridaná hodnota

„Sú dve združenia, ktoré zastupujú záujmy samospráv. ÚMS bola menej aktívna, ale približne pred rokom ju oživil pán primátor Richard Rybníček, ktorý bol zvolený za jej predsedu a ukázalo sa, že po roku, keď sme boli členmi jedného i druhého združenia, má pre mesto oveľa väčší prínos spolupráca s ÚMS,“ argumentoval vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko.

Aj pri pandémii sa podľa neho ukázalo, že spolupráca s podobne veľkými mestami, ktoré riešili obdobné problémy, mala pre Prievidzu väčšiu pridanú hodnotu. „Organizovali sa rôzne videokonferencie, vymieňali sme si informácie prakticky na dennej báze. Toto chceme ďalej rozvíjať,“ doplnil.

Úsporné opatrenie

K zrušeniu členstva v ZMOS pristúpi mesto aj vzhľadom na následky pandémie nového koronavírusu na príjmy miest a potrebu realizácie úsporných opatrení, ako i po vyhodnotení prínosov členstva v ZMOS a ÚMS. Tým podľa neho dôjde najmä k úspore finančných prostriedkov, ktoré uhrádza ako členský príspevok. „Mesto bude naďalej spolupracovať s okolitými mestami a obcami v regióne v Združení miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN), ktoré funguje ako samostatné združenie. Takisto bude ďalej rozvíjať spoluprácu s mestami vo veciach spoločného záujmu, riešenia rovnakých otázok a plnenia rovnakých úloh v rámci ÚMS,“ deklaroval Vlčko.

Rovnako úspornými opatreniami mesto odôvodnilo i zrušenie členstva v ZRRHN, v ktorom je členom ako jediné mesto z regiónu. Všetky ostatné mestá, aj ostatné samosprávy, sú tam zastúpené len prostredníctvom ZMO HN. „Činnosť ZRRHN je v posledných rokoch minimálna a členstvo v ňom má pre mesto momentálne len veľmi malé prínosy. Viaceré oblasti spolupráce, ktoré ZRRHN zastrešovalo v minulosti, sú dnes zastrešované inými subjektmi,*“ dodala radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM