Daniel Palacka Samospráva

Poraďte rodičom a starým rodičom: Za odpad budú po novom platiť toľkoto!

Nové platné VZN v Prievidzi, umožní ešte väčšej skupine obyvateľstva ušetriť za odvoz odpadu. Doteraz mali úľavu len ľudia nad 70 rokov. Teraz je to inak.

Ilustračný obrázok k článku Poraďte rodičom a starým rodičom: Za odpad budú po novom platiť toľkoto!
Zdroj: TASR

Na úľavu vo výške 26% z poplatku za komunálny odpad majú po novom nárok obyvatelia Prievidze, ktorí dovŕšili 62 rokov. Oproti minulému roku už o ňu nebudú musieť aj osobitne žiadať. Aj tieto zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o poplatkoch za komunálny a drobný stavebný odpad.

Úľavu z poplatku za odpady pre ľudí schválili poslanci na základe zmien v legislatíve. „Minulé roky malo mesto úľavu pre ľudí nad 70 rokov, ktorá bola 50-%. Pre rok 2015 budú úľavy smerované pre ľudí nad 62 rokov tak, ako určuje zákon, ale vo výške 7,01 eur na osobu. S tým, že ľudia už o ňu nebudú musieť individuálne žiadať tak, ako to bolo najmä v minulom roku, čo nám značne komplikovalo administráciu systému. Táto úľava už bude zahrnutá vo vyrúbení poplatku,“ uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Spresnil, že v minulých rokoch sa zľava dotýkala celkom 4506 poplatníkov nad 70 rokov, po novom so zníženou hranicou nad 62 rokov ako i výškou úľavy ju bude mať 9080 obyvateľov.

Ďalšia zmena vo VZN sa dotýka 50-% úľavy pre poplatníkov s ťažkým zdravotným postihnutím, táto by bola po novom minimálna, preto bola v novom VZN vypustená. „Avšak značná časť týchto obyvateľov bude môcť využiť úľavu z pozície veku. Dotýka sa to 284 ľudí. Mesto tiež môže naďalej uplatňovať zníženie poplatku z tvrdosti zákona,“ doplnil hovorca.

Nová legislatíva tiež už neumožňuje rôzne individuálne úľavy. V Prievidzi sa dotýkala poplatníkov v prímestskej časti Veľká Lehôtka, keďže sa tam nachádza skládka. Táto bola z VZN tiež vypustená. Poplatky za komunálny odpad zostávajú v rovnakej výške ako to bolo doteraz, pre fyzické osoby je to suma 26,83 eura za rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM