Samospráva

Pomoc v ťažkých časoch: V Handlovej znížili dane podnikateľom a vlastníkom bytov

Podnikatelia z Morovna a Novej Lehoty zaplatia nižšiu daň zo stavieb. Poslanci v Handlovej schválili aj zmenu o dani z nehnuteľnosti.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc v ťažkých časoch: V Handlovej znížili dane podnikateľom a vlastníkom bytov
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Firmy a živnostníci, ktorí podnikajú na území handlovských mestských častí Morovno a Nová Lehota, zaplatia budúci rok nižšiu daň zo stavieb. Znížením sadzby miestna samospráva reaguje na požiadavky podnikateľov v snahe zmierniť nepriaznivé hospodárske dosahy a zabezpečiť ekonomickú stabilitu.

Podnikatelia

Nižšiu sadzbu dane, teda dve eurá za štvorcový meter oproti pôvodným trom eurám, zaplatia podnikateľské subjekty a živnostníci za priemyselné stavby, stavby, ktoré slúžia energetike, na skladovanie, stavebníctvo a administratívu.

Za stavby, ktoré sú určené na ostatné podnikanie, zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu pre ostatné podnikanie zaplatia zase 2,90 eura za štvorcový meter namiesto 3,20 eura. Podľa odhadu radnice sa nové sadzby týkajú dvoch podnikateľov.

Byty

Nové všeobecne záväzné nariadenie o dani z nehnuteľnosti, ktoré na svojom rokovaní (14. 12.) schválili mestskí poslanci, počíta i s ďalšou väčšou zmenou. „Rozšírili sme okruh zliav v časti, kde uplatňujeme zľavy, aj pre majiteľov bytov, pretože byty ako také nie sú samostatne charakterizované ako nehnuteľnosť v daňovom zákone. Tento okruh nám tam chýbal,“ doplnil vedúci ekonomického oddelenia mestského úradu Peter Mendel.

Zníženú daňovú povinnosť o 25 percent budú mať v budúcom roku vlastníci bytov určených na trvalé bývanie, ktorí sú držiteľmi preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, ako i osoby staršie ako 65 rokov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Handlovej

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM