Radoslav Svitok Rôzne

Polícia kontroluje vodičov autobusov

Od pondelka 22. augusta 2011 do nedele 28. augusta 2011 prebieha na slovenských cestách ďalšia dopravno-bezpečnostná zameraná na vodičov a cestujúcich v autobusoch a na dodržiavanie rýchlosti jazdy všetkých vodičov.

Do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zapoja policajti na celom území Slovenska. Akcia je organizovaná medzinárodnou stavovskou organizáciou TISPOL, ktorá združuje služby dopravnej polície európskych štátov. Počas letnej turistickej sezóny je na cestách vyšší pohyb domácich a zahraničných turistov. Každoročne tak dochádza k zvýšeniu bezpečnostných rizík v cestnej premávke. Cieľom dopravno-bezpečnostnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Okrem úsekov s najväčšou nehodovosťou sa zameriame aj na turistické centrá, rekreačné zariadenia a hlavné cestné ťahy smerujúce do dovolenkových oblastí.

Ale nie len na týchto úsekoch budú policajti kontrolovať či vodiči majú vodičské oprávnenie viesť autobus, či nepožili alkohol za volantom alebo inú látku znižujúcu ich schopnosť jazdy. Zamerajú sa aj na ďalšie povinnosti vodičov autobusov ako aj na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti a podmienok pri preprave osôb a nákladu. Kontrolované bude aj používanie bezpečnostných pá­sov.

Počas júlovej dopravno-bezpečnostnej akcie bolo skontrolovaných takmer 5 tisíc (4.981) autobusov, v prípade ktorých bolo zistených vyše 500 porušení predpisov. Vodiči autobusov počas júlovej akcie prekročili povolenú rýchlosť v 77 prípadoch. U vodičov autobusov nebol zistený žiaden prípad, kedy by vodič viedol autobus bez príslušného oprávnenia, či pod vplyvom alkoholu. Vodiči autobusov za prvý polrok tohto roka zavinili 45 dopravných nehôd, pri ktorých vyhasli dva ľudské životy. Pri týchto nehodách sa ťažko zranili tri osoby a ľahké poranenia utrpelo 29 ľudí.

Slovenskí dopravní policajti sa počas celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie v priebehu týždňa zamerajú aj na ostatných účastníkov cestnej premávky. Počas júlovej dopravno-bezpečnostnej akcie polícia zistila 11 prípadov, kedy si vodiči motorových vozidiel sadli za volant pod vplyvom alkoholu. Porušenie pravidiel o používaní bezpečnostných systémov účastníkmi cestnej premávky bolo zistených v 52 prípadoch. Nevyhovujúci technický stav vozidiel polícia zistila v prípade 61 motorových vozidiel. Počas akcie bola piatim motorovým vozidlám zakázaná ďalšia jazda. Iných porušení u vodičov bolo zistených v 904 prípadoch.

zdroj: prezídium PZ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM