Katarína Vlčková Správy

Pojednávanie kauzy pokračuje: Tragédia baníkov z Novák stále nepozná konečný verdikt

Na Okresnom súde v Prievidzi pokračuje prerušené pojednávanie tragédie s obžalovanými. Prehrávať sa budú telefonické záznamy rozhovorov pre dispečing.

Ilustračný obrázok k článku Pojednávanie kauzy pokračuje: Tragédia baníkov z Novák stále nepozná konečný verdikt
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa hovorcu súdu, Romana Tarabusa sa tragickou kauzou prievalu v bani súd bude zaoberať aj zajtra. Okresný súd v Prievidzi už v marci vypočul troch svedkov, ktorí pracovali na úseku, na ktorom došlo k nešťastiu. Prehrávali sa aj telefonické nahrávky rozhovorov z dispečingu. Rovnako sa nahrávkami zaoberal súd aj na dnešnom pojednávaní a bude v tom pokračovať aj 20. mája.

Počas marcového pojednávania konštatoval obhajca obžalovaných, Peter Filip, že prokurátor navrhol prehranie nahrávok v pomerne veľkom rozsahu. „Nemyslím si, že sú to podstatné dôkazy, ale súd sa musí vysporiadať so všetkými dôkazmi, takže si vypočujeme nahrávky a zaujmeme k nim stanovisko,“ objasnil Filip.

Okresný súd v Prievidzi obžaloval z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu štyroch vedúcich pracovníkov Hornonitrianskych baní Prievidza – bývalého riaditeľa odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, vedúceho odboru riadenia výroby, vedúceho koordinátora výroby na úseku odboru merania a geológie a samostatného hydrogeológa zo závodu Bane Nováky . Ak sa im preukáže vina, hrozí im trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

K nešťastnej tragédii prievalu došlo v novembri 2006 v ranných hodinách. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V tom čase sa v blízkosti nachádzalo jedenásť baníkov, pričom siedmim sa podarilo uniknúť. Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj však tragicky zahynuli.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM