Katarína Vlčková Krimi

Podgurážení prievidzskí tínedžeri: Toľkoto namerali mladej dievčine (14)!

Tak, ako väčšina miest, aj Prievidza rieši problémy s opilcami. Nezriedka sa nájdu aj v radoch detí, ktoré niekedy dokážu vypiť až životunebezpečné množstvo alkoholu.

Ilustračný obrázok k článku Podgurážení prievidzskí tínedžeri: Toľkoto namerali mladej dievčine (14)!
Zdroj: TASR

Ako prezradil koordinátor prevencie Vít Zajac z mestskej polície Prievidza, od začiatku tohto roka evidujú 22 prípadov požitia alkoholu u mladších ako osemnásť rokov.

„Pred desiatimi rokmi sme mali dokonca prípad, keď bolo opité iba 13-ročné dievča. Bolo však v takom stave opitosti, že bola okamžite privolaná záchranka. V tomto prípade bol už ohrozený jej život,“ povedal.

Mala iba 14 rokov

Nie je to tak dávno a mestská polícia musela riešiť ďalší prípad opitého dieťaťa. Ešte minulý týždeň podľa polície obyvateľ mesta oznámil, že na basketbalovom ihrisku sa nachádzajú ľudia, medzi ktorými je opité maloleté dievča, ktoré zvracalo.

„Hliadka mestskej polície na mieste zistila, že ide o 14-ročné dievča, ktoré bolo zjavne pod vplyvom alkoholu. Napriek tomu tvrdilo, že je jej zle, no nevie z čoho a požitie alkoholu poprela,“ priblížil udalosť náčelník mestskej polície Ľubomír Pomajbo.

Dievčaťu bola vykonaná dychová skúška. „V prítomnosti matky bola maloletá podrobená orientačnej dychovej skúške na alkohol s výsledkom 1,29 promile. Okolnosti podania alkoholu neplnoletej osobe sú premetom objasňovania MsP,“ pokračoval.

Dávajte si pozor

Zajac však dodáva, že v takomto prípade nastáva zdĺhavé vyšetrovanie a vypočúvanie svedkov. „Zisťujeme, či alkohol vypila naozaj, alebo jej ho niekto podstrčil. Stalo sa napríklad, že si muž v podniku dal dve whisky a zrazu bol tak opitý, že odpadol. Keď sa zobudil, chýbali mu doklady a peniaze. Zistilo sa, že mu do nápoja nasypali omamnú látku. Preto treba byť opatrní a netreba sa vzďaľovať od pitia, upozornil.

Podľa Zajaca by si na to s kým pijú a čo pijú mali dávať pozor hlavne mladé dievčatá. „Niekedy chlapci, či muži nemajú dobré úmysly a schválne chcú opiť dievča, aby bolo povoľnejšie. Aj v prípade 14-ročného dievčaťa zisťujeme, ako došlo k požitiu alkoholu,“ povedal.

Ako sa postupuje?

Ako pokračoval, o skutku najskôr oboznámia rodičov a aj školu. „Škole to oznamujeme celoročne, tá potom k tomu vyvodí náležité výchovné opatrenia,“ pripomenul koordinátor. Prípad sa potom oznamuje aj mestu alebo obci, podľa trvalého bydliska tínedžera. Mesto potom postupuje v ďalšom konaní. Správne konanie v prípade maloletého a mladistvého sa oznamuje aj na oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a na sociálke. Prebieha za prítomnosti zákonného zástupcu, maloletého alebo mladistvého, mestskej polície a v niektorých prípadoch je prizvaný aj ošetrujúci lekár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM