Rôzne

Po požiari bývajú inde: Vyhlásili pomoc ľuďom, ktorým oheň zničil domov

Obec Zemianske Kostoľany vyhlásila zbierku na pomoc obyvateľom po požiari domu.

Ilustračný obrázok k článku Po požiari bývajú inde: Vyhlásili pomoc ľuďom, ktorým oheň zničil domov
16
Galéria
Zdroj: KR HaZZ v Trenčíne

Obec Zemianske Kostoľany vyhlásila dobrovoľnú zbierku na pomoc obyvateľom bytového domu na Ulici pod horou, ktorý ešte začiatkom júla zasiahol požiar. Financie bude zbierať cez transparentný účet, obyvatelia ich následne využijú na rekonštrukčné práce spoločných priestorov domu.

Väčšina sú dôchodcovia

„Vlastníci bytov v dome nás požiadali o finančnú výpomoc a my ako obec v zmysle zákonov, ktoré musíme dodržiavať a rešpektovať, nemáme možnosť finančnej podpory z vlastných zdrojov. Preto sme sa rozhodli pre takúto formu podpory,“ povedala starostka Jana Školíková.

Bytový dom ako jediný na ulici prešiel rekonštrukciou. „Väčšina vlastníkov tamojších bytov je v dôchodkovom veku. Na rekonštrukciu si brali úver, ktorý musia splácať. Keby chceli zabezpečiť opravu bytovky z vlastných zdrojov, museli by si zobrať ďalšie úverové zdroje. Pre dôchodcov je to finančne veľmi náročné,“ ozrejmila starostka.

Bývajú inde

Vyhlásenie dobrovoľnej zbierky pod názvom Návrat domov schválilo obecné zastupiteľstvo. Transparentný účet zriadila a kontroluje obec, zverejnený je i na internetovej stránke transparentne­ucty.sk.

Požiar zasiahol 9. júla nebytové priestory domu, zranili sa pri ňom dvaja ľudia. Obyvatelia domu sa odvtedy zdržiavajú u svojich príbuzných.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM