Jakub Forgács Správy

Plaváreň, ktorú si pamätajú aj mnohí Prievidžania: Budovu v havarijnom stave čaká búranie

Využívali ju aj deti z okolitých miest a obcí, teraz chátra. Známu krytú plaváreň zbúrajú. Jej rekonštrukcia by vraj bola náročnejšia, ako zbúranie.

Ilustračný obrázok k článku Plaváreň, ktorú si pamätajú aj mnohí Prievidžania: Budovu v havarijnom stave čaká búranie
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Krytú plaváreň v Novákoch, ktorú využívali aj deti z okolitých obcí a miest na plavecký výcvik a pred niekoľkými rokmi ustúpila národnému vodnopólovému centru, v budúcom roku zbúrajú. Rozhodla o tom samospráva mesta, podľa nej by totiž rekonštrukcia krytého bazéna bola oveľa finančne náročnejšia ako jeho zbúranie.

V budúcom roku

„Na budovu krytej plavárne bol v septembri 2015 vypracovaný odborný posudok. Z neho vyplýva, že stav objektu je výsledkom dlhodobého zanedbania pravidelnej údržby. Z estetických, ale najmä bezpečnostných dôvodov bude teda mesto nútené začať s búracími prácami. Dovtedy je do objektu zakázaný vstup nepovolaným osobám. Hrozilo by samovoľné uvoľnenie materiálnych častí budovy, čo by bolo pre verejnosť nebezpečné,“ uviedol prednosta Mestského úradu (MsÚ) v Novákoch Milan Oršula.

Priblížil, že búracie práce na plavárni sa začnú likvidáciou jej časti, ktorá je v bezprostrednej blízkosti Národného centra vodného póla. „Tým chceme predísť možnému poškodeniu jeho budovy,“ poznamenal.

Práce na asanácii budovy chce mesto zrealizovať v budúcom roku, na tento účel už novácki mestskí poslanci odsúhlasili 10 000 eur v mestskom rozpočte. „Mesto je pred začatím realizácie prác povinné ich všetky zaobstarať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, na čo chceme využiť toto zimné obdobie. Počítame s tým, že výška nákladov by mala byť znížená o železný šrot, ktorý bude odovzdaný na recykláciu,“ dodal Oršula.

Mimo prevádzky od roku 2004

So stavbou krytého plaveckého bazéna, ako priblížila Lucia Podivinská z oddelenia výstavby a rozvoja mesta MsÚ v Novákoch, sa začalo v akcii „Z“ v druhom polroku 1977. Patronát nad stavbou prevzal vtedajší novácky chemický podnik, ktorý zabezpečoval nákup materiálu a stavebný dozor. „Celkom bolo v roku 1977 preinves­tovaných 315 000 vtedajších korún, pričom krytá plaváreň bola úplne dokončená v roku 1985,“ doplnila.

Športovisko malo v správe mesto, neskôr vodnopólový oddiel. „Nakoľko sa náklady na prevádzkovanie bazéna každým rokom navyšovali, pristúpilo sa v roku 2004 k ukončeniu jeho prevádzky,“ dodala Podivinská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM