Rôzne

Perlou hornej Nitry sú Bojnice: Najkrajšie miesta nášho regiónu

Symbolom hornej Nitry sú už celé desaťročia Bojnice. Navštívte krásy v našom regiónu. Prinášame o nich viac.

Ilustračný obrázok k článku Perlou hornej Nitry sú Bojnice: Najkrajšie miesta nášho regiónu
Zdroj: TASR

Hornou Nitrou prechádzala dôležitá obchodná, neskôr aj poštová cesta z Viedne do Krakova a do Sedmohradska. Región je obklopený pohoriami Strážovské vrchy a Malá Fatra (smerom na západ a sever), Žiar (severovýchod) a Vtáčnik (východ). Smerom na sever pokračuje Turčianska kotlina lemovaná Malou a Veľkou Fatrou.

Bojnice

Vďaka rozprávkovému zámku ich nazývajú aj perlou hornej Nitry. V Bojniciach bola poštová stanica a v meste boli trhy so soľou, železom a drahými kovmi. Mesto bolo sídlom Nitrianskej župy, pretože stáročia bolo centrom vojenskej i hospodárskej moci na hornej Nitre.

Národná zoologická záhrada, kúpalisko Čajka, areál kúpeľov s dostupnými termálnymi bazénmi pre verejnosť, vyhliadka nad mestom s turistickým vláčikom, Prepoštská jaskyňa, novootvorený detský areál na ihrisku pod farou s pieskovými sochami hradov, gumyandom (skákacími atrakciami) sú počas prázdnin stávkou na istotu, že letná dovolenka sa vydarí.

Pohoria

Vtáčnik: Najvyšší vrch pohoria sa takisto volá Vtáčnik (1348 m. n. m.). Na úpätí vrchov ležia doliny Ostrý Grúň a Kľak, zničené nacistami počas druhej svetovej vojny.

Žiar: Nad banskými mestami Prievidza a Handlová sa nachádza pohorie Žiar s najvyšším vrchom Chlieviská (1024 m. n. m.). Leží tam známe rekreačné stredisko Remata, kde sa možno oddávať nielen zimným športom, ale aj letnému oddychu.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM