Katarína Vlčková Rôzne

Ostrieľaný hubár z Prievidze neskrýva rozhorčenie: Desivý opis, čo sa deje v našich lesoch!

Hubárska sezóna je stále v plnom prúde. Prechádzku v prírode však môže razom znepríjemniť pohľad na odpadky, ktoré sa hromadia v lesoch. Aj dlhoročný hubár z Prievidze neskrýval svoje sklamanie.

Ilustračný obrázok k článku Ostrieľaný hubár z Prievidze neskrýva rozhorčenie: Desivý opis, čo sa deje v našich lesoch!
Zdroj: TASR

Na hornej Nitre, tak ako v iných lokalitách Slovenska, je stále bohatá hubárska sezóna. Počasie hubám praje a tak často na ich zber chodia celé rodiny a nosia z lesa plné košíky obľúbených dubákov, kuriatok i masliakov.

Skúsený hubár Pavol Plšek z Prievidze priblížil, že chutné sú aj bedle vysoké, červenejúce, kozáky osikové, rýdziky praví i smrekové, na lúkach sa objavia už aj prvé pôvabnice fialové, rozpadavce dlabané a stopkaté a vatovce obrovské, ktoré môžu mať priemer až 50 centimetrov. Upozorňuje však, že stále rastie mnoho smrteľne jedovatých muchotrávok zelených.

Podľa neho však mnohí hubári les napriek bohatej nádielke, ktorú im ponúka, znečisťujú odhadzovaním rôznych odpadkov. Prinášajú si so sebou jedlo, tekutiny a obaly z nich odhadzujú tam, kde obsah skonzumujú. Tak sa aj medzi plávkami, aj mladými dubákmi na mnohých miestach objavia pohodené plastové fľaše a rôzne nádoby, kovové obaly z piva či iných nápojov, papiere, v ktorých bola zabalená desiata, pozlátka a vrecúška z cukríkov a iných sladkostí.

„Nezaujíma ich, ako si s tým príroda poradí, napríklad plasty sa rozložia až za niekoľko sto rokov. Okrem toho tieto obaly sú pomerne ľahké, dajú sa pokrčiť, nezaberú veľa miesta a môžu ich bez problémov odniesť domov,“ pokračoval hubár Plšek.

Ako povedal, je mu ľúto, že sa práve hubári takto správajú k lesu. Aj napriek tomu, že chodí na huby pravidelne, vždy so sebou zoberie aj nejaké odhodené smeti. Podľa jeho slov by to mal robiť každý slušný hubár, aby sme si zachovali lesy čistejšie. Les nie je totiž odpadkový kôš.

Pozrite tiež, akým hubárskym kúskom sa pochválil náš čitateľ. Viac v článku Parádny hubársky úlovok: Ladislav (51) z Prievidze má svoju taktiku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM