Daniel Palacka Kultúra

Originálna vianočná výstava: Ako zdobili stromček naši predkovia?

Po prvýkrát bude v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi prezentovaná rodiaca sa múzejná zbierka vianočných ozdôb z fúkaného skla. Takmer štyri stovky vianočných ozdôb dopĺňa betlehem s polychromovanými postavami, udalosti narodenia ježiška a výber z tradičných vinšov.

Ilustračný obrázok k článku Originálna vianočná výstava: Ako zdobili stromček naši predkovia?
Zdroj: Dnes24.sk

Zdobený zelený stromček sa objavil v nemeckom prostredí už koncom 16. storočia a trvalo takmer tri storočia, kým sa tento súčasný symbol dostal aj na Slovensko. „V ľudovom prostredí sa v tom období zdobili slamenné vence, ktoré viseli nad stolom a symbolizovali očakávanú prosperitu budúceho obdobia. Podobnú funkciu spĺňali aj slamené ozdoby – blaženičky,“ uviedla riaditeľka HNM Iveta Géczyová.

Ako ďalej pokračovala v roku 1850 sa objavili prvé sklenené ozdoby (drobné venčeky z rozmanitých perličiek). „Už v roku 1889 výrobu sklenených gúľ si dal patentovať Francúz Pierre Dupont. Najmä v šľachtickom prostredí bol sortiment vianočných ozdôb pomerne široký a jednofarebné zo skla fúkané gule obohacovali aj papierové ozdoby a medovníčky,“ ozrejmila riaditeľka.

Každá sklenená guľa je unikát

Pri výrobe sklenených gúľ sa i dnes uplatňuje najmä ručná práca bez využitia strojov, čo zaručuje originalitu takmer každého kusa. Vzory sa vytvárajú kombináciou odtieňov farieb, efektov i ornamentov, ktoré sú navrhované dizajnérmi. Uplatnenie rozmanitých techník pri výzdobe sklenenej gule podlieha aktuálnemu dopytu a popri závesných ozdobách sa objavujú aj rôzne drobnosti upevnené na štipcoch.

„Zbierka vianočných ozdôb – sklenené gule, závesné ozdoby v tvare srdca, šišky či zvončeka, drobnosti na štipcoch (hríbik, vtáčik, sviečka), špice na zakončenie stromčeka a iné – patrí v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi k neveľkým, ale už dnes sú v nej zahrnuté kúsky, ktoré svojou hodnotou sa radia k tým vzácnejším,“ ozrejmila riaditeľka HNM.

Múzeum pripravilo bohatý vianočný program

Výstava je úvodným podujatím rozsiahlejšieho múzejného programu Vianoce v múzeu, ktorého súčasťou sú podujatia – Papierový pondelok, Utešený utorok, Slamená streda, Šúpoľový štvrtok, Perníkový piatok (tvorivé dielne s prezentáciami muzeálií, určené pre školákov a všetkých so šikovnými rukami a úsilím naučiť sa niečo nové) a nebude chýbať ani nedeľné podujatie Pred zimným slnovratom, ktorého obsahom bude pečenie vianočných oblátok, zdobenie medovníkov, príprava vianočných drobností a v jeho závere aj koncert Predvianočné trilkovanie…

Výstava Krehká krása potrvá do 9. januára 2015 a bude pre verejnosť prístupná v pracovných dňoch od 8. do 17. hodiny.

Foto: Lucia Mellová

Výstava Krehká krása
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM