Katarína Vlčková Správy

Obyvatelia sa búria: V okolí Prievidze by sa mal ťažiť andezit

Bystričany predstavujú turisticky významné miesto s archeologickým náleziskom z obdobia lužickej kultúry spred 3000 rokov. Horolezecké spolky bojujú proti ťažbe andezitu zubami-nechtami. Ťažba andezitu by znamenala koniec lezeckej oblasti Hrádok.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia sa búria: V okolí Prievidze by sa mal ťažiť andezit
Zdroj: TASR

Ako informoval Alojz Vlčko, vedúci kancelárie primátorky Prievidze, koncom januára tri horolezecké spolky a kluby rozbehli na internete petíciu proti ťaženiu andezitu v Bystričanoch, konkrétne v lezeckej oblasti Hrádok. K podnetu, ktorý prišiel aj zo strany primátorky Kataríny Macháčkovej sa pridala aj Rada Združenia miest a obcí hornej Nitry. „Povolením dobývania nerastu by bola veľmi pravdepodobne nezvratne poškodená krásna prírodná lokalita, ktorá je dnes aktívne využívaná na oddych a šport. Aj preto som túto tému otvorila na Rade Združenia miest a obcí hornej Nitry. Zhodli sme sa na tom, že nielen v záujme ochrany prírody, ale aj podpory regionálneho rozvoja a cestovného ruchu v plnej miere podporujeme nesúhlas s ťažbou,“ povedala Macháčková, ktorá plánuje podporiť boj proti ťažbe.

V Bystričanoch si Hrádok nedajú

K problému sa vyjadril aj starosta Bystričian Vojtech Bartoš. „Predmetná lokalita Hrádok je v schválenom územnom pláne obce zaradená ako genofond a jeho likvidácia banskou ťažbou by bola nielen poškodením CHKO Ponitrie, ale aj poškodením vzácnej prírodnej aglomerácie z celoslovenského hľadiska,“ dodal.

„Zachovaním lokality sa zabezpečí možnosť udržateľného rozvoja na rozdiel od jednorazového vyťaženia suroviny a zdevastovania priestoru, v dôsledku ktorého by samotná obec a obyvateľstvo v nej ťažbou iba utrpeli. Z ťažby neplynú žiadne benefity pre občanov obce, len nárazová záťaž životného prostredia,“ zhodujú sa SHS James, Horolezecký klub Baník SUB Prievidza a Alpin klub Prievidza.

Povolenie na ťažbu andezitu od štátu dostala spoločnosť VSK v spolupráci s VSK MINERAL, ktorá teraz musí čeliť konfrontáciam s mestom Bystričany. „V súvislosti s povolením banskej činnosti momentálne v súčasnosti prebieha proces posudzovania vplyvov na životné prostredie. Organizácia VSK a. s. začala s týmto procesom práve kvôli skutočnostiam, že DP Bystričany sa nachádza v území chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, v území európskeho významu Vtáčnik a zároveň kvôli prítomnosti horolezcov, ktorí na svoje aktivity využívajú odkryté skaly v hraniciach dobývacieho priestoru,“ ozrejmil situáciu Stanislav Rákoš, konateľ VSK MINERAL. To, či sa bude v Hrádku ťažiť má podľa Rákoša na starosti štát, no dodáva, že najrozumnejším riešením situácie by bolo zrušenie ťažby.

Ministerstvo životného prostredia iba posudzuje

Problém s ťažbou v lezeckej oblasti Hrádok v súčasnosti posudzuje Ministerstvo životného prostredia. Podľa hovorcu Maroša Stana, samotné MŽP nemôže povoliť samotnú ťažbu, k činnosti sa vyjadruje len v zmysle zákona. O tom, či sa odporučí alebo neodporučí ťažba bude záverečné stanovisko, ktoré je podľa Maroša Stana očakávané najskôr v roku 2015. „Povoľujúcim orgánom je Obvodný banský úrad vPrievidzi patriaci pod rezort hospodárstva,“ do­dal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM