Martin Štěpánek Správy

OBRAZOM: Hasiči likvidovali dym na Bojnickom zámku

Rozsiahly požiar i zachraňovanie ľudí z horiaceho pekla. Prievidzskí hasiči sa s takýmito nepríjemnými chvíľami stretávajú narozdiel od bežného človeka pravidelne. Práve pri včerajšej akcii si vyskúšali hasenie historických priestorov Bojnického zámku.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Hasiči likvidovali dym na Bojnickom zámku
Zdroj: TASR

Hasiči z celého Trenčianskeho kraja vo štvrtok hasili fiktívny požiar v priestoroch Bojnického zámku a zachraňovali ohrozených pracovníkov tamojšieho múzea. Uskutočnilo sa tam totiž taktické cvičenie zamerané na likvidáciu mimoriadnej udalosti v historických objektoch.

„Cieľom bolo precvičiť pripravenosť, akcieschopnosť a súčinnosť jednotiek okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru v Trenčianskom kraji. Zároveň tiež prehlbovanie schopností veliteľov pri riadení síl a nasadení hasičskej techniky a vecných prostriedkov, pri takomto type mimoriadnej udalosti,“ vysvetlil trenčiansky šéf hasičov Igor Šenitko.

Priebeh cvičenia mal veľmi blízko ku skutočnosti. Približne o pol deviatej ráno nahlásili na operačné stredisko Okresného riaditeľstva HaZZ v Prievidzi požiar, kde upozorňovali na kúdoly dymu z Päťhrannej veže. Hasiči z Prievidze dorazili k zámku približne za osem minút. Ihneď po príchode začali čerpať vodu aj z priekopy a jazierka pod zámkom, zatiaľ čo veliteľ zásahu Ctibor Režo okamžite zhodnotil situáciu a vydal ďalšie pokyny. V prvom rade nariadil urobiť prieskum vnútorných priestorov a pomocou výškovej techniky evakuovať tri osoby, nachádzajúce sa v bezprostrednej blízkosti ohniska požiaru. Vzápätí začali hasiči evakuovať aj ďalších 17 ohrozených pracovníkov, ktorí boli v susedných miestnostiach.

Veliteľ skonštatoval, že rozsah požiaru je veľký, preto povolal na pomoc ďalšie hasičské jednotky, ktoré prichádzali postupne z celého kraja. Ich členovia sa starali o prísun vody na hasenie, likvidovali požiar a pomáhali evakuovať ľudí. Zranených sa ujali zdravotníci blízkej nemocnice, ktorí sa na cvičení takisto podieľali. Po približne dvoch hodinách mohol veliteľ zásahu konštatovať ukončenie evakuácie pracovníkov a lokalizáciu požiaru. Cvičenie bolo podľa veliteľa zásahu úspešné.

Hasiči likvidovali dym na Bojnickom zámku
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM