Monika Földešiová Samospráva

Obnova Námestia slobody v Prievidzi: Pozrite sa, ako bude vyzerať pešia zóna

Víťazi architektonickej súťaže sú už známi. Ich úlohou bolo vypracovať návrh riešenie obnovy časti pešej zóny a zakomponovať doň vodný prvok. Pozrite si finálne návrhy na fotkách...

Ilustračný obrázok k článku Obnova Námestia slobody v Prievidzi: Pozrite sa, ako bude vyzerať pešia zóna
Zdroj: Dnes24.sk

Po vyhodnotení v novembri je známe výsledné poradie návrhov určené na zasadnutí výberovej komisie, projekt fontány na Námestí slobody tak dostáva reálnu tvár. „Do súťaže bolo v stanovenom termíne doručených deväť návrhov, z ktorých všetky formálne zodpovedali súťažným podmienkam. Po vyhodnotení anonymnej architektonickej súťaže odborná porota určila, že prvú cenu získal súťažný návrh architektov txt architekti, druhú cenu súťažný návrh Atelier KrajArch a tretiu návrh v podaní architektov Miroslavy Blanárovej, Hany Oríškovej, Magdalény Pastvovej a Matúša Poláka,“ uviedol Ďureje.

Mesto nelení, púšťa sa hneď do realizácie

Súťažné návrhy vystaví mesto v spolupráci s Kultúrnym a spoločenským strediskom v Prievidzi v dňoch 25. novembra až 16. decembra. „Predpokladáme, že v termíne dvoch mesiacov vykonáme verejné obstarávanie na dodávku projekčných prác. Po uzatvorení zmluvy a dodaní projektov na stavebné povolenie mesto zabezpečí stavebné povolenie. Následne po vydaní povolenia a projektovej dokumentácie pre realizáciu stavby mesto obstará v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní dodávateľa stavebných prác,“ konkretizoval ďalší postup Ďureje s tým, že realizovať sa bude jeden z prvých dvoch ocenených návrhov, a to na základe podmienok v zákone o verejnom obstarávaní.

Riešené územie obnovy Námestia slobody je vymedzené na severnej časti námestia a je ohraničené pamätníkom a okrajom spevnenej plochy realizovanej v zmysle projektu Pešej zóny Námestia slobody. V riešenom území sa nachádza aj barokový, kamenný Trojičný stĺp. Námestie slobody v Prievidzi bolo v predchádzajúcich 20 rokoch postupne obnovené. Územie, na ktoré bola v polovici augusta zadaná architektonická súťaž, rieši zostávajúcu, ešte neobnovenú časť námestia.

foto: Mesto Prievidza

Obnova Námestia slobody v Prievidzi:
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM