Webnoviny - Rôzne

O výbuchu v Handlovej rozhodne posudok špecializovaného tímu

Rozhodujúci bude v prípade vyšetrenia výbuchu v bani Handlová až posudok špecializovaného vyšetrovacieho tímu a prokuratúry. Orgány činné v trestnom konaní si ho pre objektívnosť nechali vypracovať v Česku.

Foto: SITA/Dušan Hein (WEBNOVINY) – „Pre nás je záväzný,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý. K jeho konkrétnym výsledkom a zisteniam sa však vyjadriť nechcel. „Bolo by to predčasné a nezodpovedné,“ skonštatoval hovorca. Spis má podľa neho štyri zväzky a niekoľko príloh, špecializovaný tím potrebuje čas na jeho preštudovanie, až potom stanoví ďalší postup. Presný termín zverejnenia jeho výsledkov Sipavý nechcel stanoviť. Na krajskú prokuratúru ho doručili v druhej polovici februára. Obvodný banský úrad v Prievidzi už s vyšetrovaním príčiny výbuchu v bani Handlová skončil. Jeho zistenia by však podľa Sipavého nemali mať vplyv na prácu znalcov z Česka. Tí si ho môžu vyžiadať a oboznámiť sa s jeho zisteniami, smerodajné pre nich však bude ich vlastné vyšetrovanie.

Podľa riaditeľa Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuša Sliackeho mohlo za tragédiu viacero faktorov, a to deformácia chodby, zmenšenie jej prierezu, zával popolčeka v chodbe, teplota požiariska a otvorenie dverí v chodbe. „Zo záverov vyšetrovania nie je možné jednoznačne určiť, čo bolo hlavnou príčinou explozívneho vyhorenia plynov, a preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov,“ informoval. Navyše úrad zistil aj 13 iných nedostatkov, tie však explóziu nezapríčinili.

Za smrť 20 mužov v handlovskej bani nemôže len príroda

Za výbuch v Bani Handlová môže pôsobenie viacerých faktorov. Boli nimi zmenšenie prierezu chodby, zával popolčeka v chodbe, teplota požiariska a otváranie dverí v chodbe.

„Jednotlivé faktory sami o sebe nemohli vytvoriť taký stav vo vetraní, ktorý by zapríčinil vznik explozívneho vyhorenia plynných splodín,“ uviedol riaditeľ Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuš Sliacky.

„Zo záverov vyšetrovania nie je možné jednoznačne určiť, čo bolo hlavnou príčinou explozívneho vyhorenia plynov, a preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov,“ dodal.

OBRAZOM: TRAGÉDIA V HANDLOVEJ

Pri vyšetrovaní zistili 13 nedostatkov. Tie však explóziu nezapríčinili. Išlo o jedno porušenie zákona o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe, štyri porušenia ustanovení vyhlášky o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a bezpečnosti prevádzky pri banskej činnosti a činnosti vykonávanej banským spôsobom v podzemí. Zistených bolo tiež päť porušení ustanovení výnosu o plánoch zdolávania závažných prevádzkových nehôd v hlbinných baniach, dve porušenia článkov Služobného poriadku Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi a jedno porušenie článku STN 44 64 03 banské požiarne vodovody.

Tragédiu vyšetroval Obvodný banský úrad v Prievidzi, polícia i špeciálny tím ministerstva hospodárstva. Tí najskôr zaistili všetku dostupnú dokumentáciu a obhliadli miesto tragédie. Vypočuli taktiež svedkov, prizvali i nezávislých odborníkov, ktorí vypracovali posudky. Na záver úrad vypracoval zápisnicu a celé vyšetrovanie ukončil vypracovaním odborného posudku 14. februára. Podľa Sliackeho zo znaleckých posudkov vyplýva, že v priebehu hasenia požiaru došlo k spolupôsobeniu viacerých faktorov. Tie „negatívne ovplyvnili rýchlosť vetrov a taktiež objemové množstvo vetrov v prerážke, týmto sa vytvoril stav, ktorý zapríčinili vznik explozívneho vyhorenia plynných splodín vznikajúcich pri požiari a metánu,“ uviedol. Práve to spôsobilo smrť 20 baníkov.

Obeťami banského nešťastia z 10. augusta 2009 sa stali 20 baníci – 11 banskí záchranári a deviati civilní baníci, ktorí ráno likvidovali požiar v časti Východnej šachty v hĺbke zhruba 330 metrov pod povrchom. Približne o 9:30 sa prerušilo telefonické spojenie a prišlo k výpadku snímačov, ktoré indikujú stav banských plynov. Pravdepodobne vtedy došlo k výbuchu, ktorého tlaková vlna ľahko zranila ďalších deviatich baníkov, vzdialených od miesta nešťastia 150 až 200 metrov.

Handlová si uctila obete výbuchu v bani (11. augusta 2009)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM