Katarína Vlčková Správy

Novinka pre detských pacientov: Takto budú môcť aspoň na chvíľu zabudnúť na svoju chorobu

Bojnická nemocnica sa môže pochváliť novou návštevnou miestnosťou, ktorá vznikla na Detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou. Malí pacienti sa tak budú môcť hrať.

Ilustračný obrázok k článku Novinka pre detských pacientov: Takto budú môcť aspoň na chvíľu zabudnúť na svoju chorobu
Foto: Katarína Vlčková

Rekonštrukciu miestnosti zrealizovalo združenie Osmijanko, práce trvali asi mesiac a združenie na to vynaložilo približne 9 000 eur.
„Je to už druhý projekt, ktorý robíme v tejto nemocnici a spolupráca s týmto oddelením je veľmi dobrá. Preto sme sa rozhodli, že toto oddelenie je vhodné na návštevnú miestnosť,“ priblížila riaditeľka Osmijanka Jana Pecsérke Kubranská.

Princíp spočíva v tom, že sa vyberie priestor, ktorý odporučí nemocnica a oddelenie, pripraví sa k nemu architektonický návrh, na základe ktorého sa zrekonštruuje a vymaľuje.
„Vždy to robíme tak, aby sa tam deti cítili dobre. To znamená, aby to bolo prostredie, ktoré je deťom blízke, príjemné, aby bolo farebné, veselé. Aby tu mali svoje nejaké zákutia. Jednoducho, aby im ten čas v nemocnici plynul čo najrýchlejšie,“ povedala.

Deti nebudú zažívať taký stres

Podľa primárky detského oddelenia Aleny Pillarovej návštevná miestnosť je určite pozitívnym krokom pre oddelenie. „My máme s Osmijankom veľmi dobré skúsenosti, pred ôsmimi rokmi nám robili herňu na oddelení väčších detí. Doteraz funguje, je krásna, deti ju využívajú. Myslím si, že toto krásne prostredie im naozaj pomôže prekonať také to obdobie, keď sú bez tých rodičov a popoludní im ten čas lepšie prejde. Dúfam, že sa sem budú vracať a že to nebude také boľavé, keď sem prídu,“ povedala.

Riaditeľ NsP Prievidza Ján Belanský si tento krok pochvaľuje, pekné prostredie znižuje stres, ktorý dieťa prežíva pri návšteve zdravotníckeho zariadenia. „Spomeňme si, keď sme boli malí, že prísť k lekárovi bolo spojené s plačom, či strachom. Táto forma, ktorá pomôže deťom odbúrať strach, je veľmi žiadaná,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM