Daniel Palacka Rôzne

Takto prebiehala revolúcia v Prievidzi: Zlomové okamihy Novembra 89 deň po dni

V týchto dňoch si pripomíname 25. výročie Nežnej revolúcie. Väčšina ľudí vie, ako revolúcia prebiehala v Prahe, či Bratislave. No čo u nás v Prievidzi, na Hornej Nitre? Nazreli sme do Kroniky mesta Prievidza a vtedajších novín Prieboj. Na tieto otázky si posvietime v nasledujúcom článku.

Ilustračný obrázok k článku Takto prebiehala revolúcia v Prievidzi: Zlomové okamihy Novembra 89 deň po dni
Zdroj: TASR

Po 17. novembri, keď sa v Prahe uskutočnila historická manifestácia študentov, ktorá bola brutálne potlačená poriadkovými silami Zboru národnej bezpečnosti, sme začali prežívať všetci jedno z najbúrlivejších období v histórii našej spoločnosti. Zamatová, alebo nežná revolúcia, ako dostala prívlastok pre svoj nekrvavý priebeh, zvrhla totalitu vlády jednej strany. V tých dňoch sa v plnej nahote obnažili po mnohé roky hromadené a neriešené problémy. Rozpory v samotnej komunistickej strane pomohli nenásilne zbaviť moci dovtedajších mocipánov.

Ani občania nášho mesta nestáli v tomto celonárodnom a celoštátnom revolučnom pohybe bokom. Veľká spontánna manifestácia v Prievidzi sa uskutočnila 27. novembra o dvanástej hodine, kedy bol vyhlásený generálny štrajk za splnenie požiadaviek študentov, ktorí patrili medzi najaktívnejších bojovníkov za zvrhnutie starého režimu. V ten istý deň sa uskutočnili aj stretnutia študentov v Školách, pracujúcich v závodoch a občanov mesta v uliciach. Zásluhou Občianskeho fóra, ktoré sa sformovalo podľa príkladu hlavných metropol našej republiky, sa všetci dohodli na spoločnom mítingu obyvateľov Prievidze, ktorý sa uskutočnil 2. decembra na Námestí 4. Apríla (v súčasnosti Námestie slobody).

Na tribúne v Prievidzi vystúpil aj Andy Hric

Na tribúne sa vystriedali mnohí rečníci, ktorí ostro kritizovali a odsudzovali totalitný režim. Prednášali svoje návrhy na odstraňovanie nedostatkov v našom živote. Odzneli i mnohé emotívne prejavy. Ľudia si uvedomovali, že konečne môžu hovoriť čo si myslia. V tomto ich konaní ich povzbudil aj hosť mítingu, bratislavský herec Andy Hric, keď povedal: „… kategória strach už v československej socialistickej republike neplatí!“

Novembrová revolúcia vytvorila podmienky pre oživenie bývalých politických strán a pre zakladanie nových strán a hnutí. Už 29. novembra sa zišiel za okrúhlym stolom koordinačný výbor Občianskeho fóra s predstaviteľmi okresných a mestských orgánov. Naše mesto zastupovali: Rastislav Havalda, Ľubomír Šatura, Albert Blanarovič, Peter Haulík a Júlia Krpelanová. Okres zastupovala delegácia, ktorú tvorili: Ján Brozman – vedúci tajomník OV KSS, Ján Urban – predseda OHV, Florián Leitman – tajomník OV NF SSR, JUDr. Pavol Balaj – okresný prokurátor. Mesto zastupoval Michal Krajčík – predseda MsNV.

Na tomto stretnutí bola prijatá dohoda, podľa ktorej predstavitelia Občianskeho fóra mali právo vstupovať do masovokomunikačných prostriedkov, mali voľný vstup do škôl, závodov a podnikov na pohovory s pracujúcimi. Okresné a mestské orgány poskytli OF potrebné technické vybavenie na organizovanie verejných zhromaždení a pohovorov za okrúhlym stolom. Spoločne vyzvali občanov k pracovnej a občianskej disciplíne,

Svoju činnosť obnovujú zakázané politické strany

V závodoch a hospodárskych organizáciách mesta iniciatívne vznikajú politické strany a občianske hnutia – Verejnosť proti násiliu, Strana zelených, Kresťansko-demokratické hnutie, Demokratická strana, Slovenská národná strana. Svoju činnosť obnovuje Strana slobody i Matica slovenská, demokratická strana ako jedna z prvých strán zorganizovala svoj sekretariát, ktorý začal svoju činnosť v budove Priemstavu. Zakrátko nato sa v meste vytvoril aj Kresťansko-demokratický klub ako zjednocovacia základňa Kresťanských cirkví a občanov uznávajúcich kresťanské etické hodnoty.

Na mimoriadnom zasadaní OV KSS, konanom 5. decembra, odstúpilo predsedníctvo OV KSS a bol zvolený akčný výbor OV KSS. Jeho predsedom bol v tajných voľbách zvolený Ján Brozman. O uvoľnenie zo svojich funkcii tajomníkov OV KSS požiadali Ján Madaj, Vojtech Pekárik, Eduard Bitto a predseda okresnej kontrolnej a revíznej komisie KSS Milan Škultéty.

13. decembra sa v zasadačke ONV stretli zástupcovia mestských a okresných orgánov – predseda ONV Ing. Ján Urban, okresný prokurátor JUDr. Pavol Balaj, predseda MsNV Michal Krajčík, náčelník okresnej správy ZNB plk. JUDr. Milan Viselka, tajomník CV Národného frontu SSR Florián Leitman a zástupcovia nezávislých iniciatív: za Študentské hnutie Terézia Belková, za koordinačnú skupinu Verejnosti proti násiliu Okresného ústavu národného zdravia MUDr. Anton Bakyta, za VPN kultúrnych pracovníkov Ivan Kmeť a za akčnú skupinu VPN Prievidza Ľubomír Šatura a Rastislav Havalda. Všetci spoločne prerokovali otázky a problémy, ktoré vyslovovali a žiadali uskutočniť občania nášho mesta a okresu.

Študenti okolo OV KSS vytvorili živú reťaz

Charakteristickou v tomto smere bola živá reťaz, ktorú v ten istý deň vytvorili študenti Gymnázia okolo novej budovy OV KSS. Bol to prejav ich požiadavky, aby tento reprezentačný, moderný, luxusne vybavený a zariadený objekt bol odovzdaný Školstvu, ktoré trpí nedostatkom vyhovujúcich priestorov.

Od 17. novembra do konca roka sme aj v našom meste prežívali prevratné, vskutku revolučné udalosti. Po dlhých rokoch totality sme si vydýchli. Prievidzské námestia a ulice boli plné výziev, návrhov, požiadaviek, hesiel, aforizmov, citátov. Všetky vyjadrovali súhlas so zmenami, ktorými naša spoločnosť vstúpila do novej etapy svojho vývoja.

Zástupcovia občianskych iniciatív vydali výzvu, ktorou apelovali na poslancov zastupujúcich náš región vo Federálnom zhromaždení, aby iniciovali urýchlenie voľby prezidenta a aby pri tejto voľbe odovzdali svoje hlasy Václavovi Havlovi. Aj výročné členské schôdze Socialistického zväzu mládeže v závodoch, organizáciách a školách, konané v decembri, sa jednoznačne pridali k názorom a požiadavkám Občianskeho fóra. Zo všetkých závodov a pracovísk prichádzajú návrhy zakázať činnosť politických strán v závodoch, školách a úradoch.

Samozrejme, šesť týždňov roka bola príliš krátka doba na to, aby sa dali požiadavky, plány a predstavy občanov i politických a občianskych hnutí a iniciatív premeniť na skutky. Ako sa píše v Kronike Mesta Prievdiza: „Išlo však o to, aby potom, keď zákonite poklesne a možno aj odpadne vlna emócií, nadšenia a takmer bezhraničného optimizmu, sme nestratili odvahu a chuť bojovať za ideály, v mene ktorých sme vyšli do boja proti všetkému starému, skostnatenému a prežitému. Varovať v tomto smere nás môžu prvé náznaky intolerantnosti a úzkych skupinových, ale aj osobných záujmov.S týmto vedomím a očakávaním vstupovali Prievidžania do nového roku 1990.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM