Rôzne

Netradičná motivácia: V Handlovej začali vyvážať odpad len raz za dva týždne

Odpad od rodinných domov v Handlovej odvážajú po novom raz za dva týždne. Prečo sa mesto tak rozhodlo?

Ilustračný obrázok k článku Netradičná motivácia: V Handlovej začali vyvážať odpad len raz za dva týždne
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Mesto Handlová zmenilo od začiatku tohto roka frekvenciu vývozu odpadov od rodinných domov. Opatrenie má byť zatiaľ len dočasné, radnica ho plánuje po niekoľkých mesiacoch vyhodnotiť. Zmenou sa snaží motivovať obyvateľov na väčšiu separáciu odpadov.

Motivácia na separovanie

„Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa v podstate mení frekvencia zvozu komunálneho odpadu od rodinných domov, schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Handlovej koncom minulého roka. V predchádzajúcom období to bolo raz za týždeň, v tomto roku je to 14 dní," spomenula hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

K zmene VZN podľa nej radnica pristúpila hlavne z dôvodu, že mesto chce motivovať obyvateľov, aby viac separovali. „Samospráva si kladie za cieľ, aby bolo v Handlovej vytriedeného viac odpadu, pretože v zmysle platnej legislatívy každá uložená tona na skládku znamená zvýšený poplatok. Preto sa pristúpilo k tomuto VZN,“ doplnila.

Testovacia fáza

Nové VZN je podľa hovorkyne momentálne v testovacej fáze a radnica predpokladá, že počas prvého štvrťroka tohto roka ho vyhodnotí a na základe toho bude postupovať ďalej. „Už teraz sa stretávame s otázkami obyvateľov, ktorí sú v ťažkej sociálnej situácii a potrebujú ešte jednu nádobu na odpad. V týchto prípadoch im naša zberová spoločnosť vychádza v ústrety,“ ozrejmila.

Samospráva plánuje do budúcna zaviesť modernejší systém zvozu odpadu. „Momentálne pripravujeme legislatívu, ako i celý systém, ktorý bude založený na vážení odpadu. Predpokladáme, že systém bude aj spravodlivý. Zrejme sa to nepreukáže v znižovaní poplatku za spracovanie odpadov, ale nemalo by dochádzať k jeho extrémnemu zvyšovaniu,“ dodala Paulínyová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Handlovej

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM