Rôzne

Neskôr, ale predsa! Handlová začala triediť kuchynský odpad

Handlovský Hater začal s distribúciou štartovacieho balíčka na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Neskôr, ale predsa! Handlová začala triediť kuchynský odpad
Zdroj: Mesto Šaľa

Mestská spoločnosť Hater-Handlová začala v týchto dňoch s distribúciou štartovacieho balíčka na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO) domácnostiam v meste. Posun termínu spôsobila oneskorená dodávka niektorých komponentov v rámci projektu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Vrecúška a nádoby

„Súčasťou projektu takmer za 400 000 eur je aj vybavenie pre obyvateľov vrecúškami a nádobami na triedenie tohto druhu odpadu," pripomenula Paulínyová.

Mesto podľa nej pre oneskorenú dodávku pristúpilo k prechodnému riešeniu. „Košíky na odpad a rozložiteľné vrecká začal Hater distribuovať do domácností 9. augusta. Tí, ktorí bývajú v činžiakoch, majú na stojiskách k dispozícii hnedé nádoby. Tie sa musia vyvážať každý týždeň. Súčasťou týchto nádob je aj rošt a biologicky rozložiteľné vrecko. Obyvatelia v rodinných domoch môžu kuchynský odpad vyhodiť do nádob na biologický odpad, ktoré už majú,“ priblížila.

Správy z hornej Nitry

Kompost

Počas prechodného obdobia mesto nebude biologicky rozložiteľný odpad využívať na tvorbu kompostu, na skládke však neskončí. „V prechodnom období, pokiaľ nám nebudú dodané všetky tovary, ktoré potrebujeme na spracovanie tohto druhu odpadu, sa bude vyseparovaný biologický odpad spracovávať v bioplynovej stanici," ozrejmila hovorkyňa mesta.

Samospráva už má podľa nej k dispozícii hygienizér. Ten bude po prechodnom období slúžiť na tepelné spracovanie biologického odpadu, ktorý bude po hygienizácii vhodný na kompostovanie. „Zariadenie je pripravené, čaká sa už len na potvrdenia od príslušných štátnych orgánov," uzavrela Paulínyová

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Handlovej a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM