Rôzne

Narodil sa v Bojniciach, teraz odchádza: Leva Ramzesa čakajú dve frajerky

Lev berberský z bojnickej zoo bude mať nový domov v Holandsku. Vieme, kto z jeho rodiny zostáva.

Ilustračný obrázok k článku Narodil sa v Bojniciach, teraz odchádza: Leva Ramzesa čakajú dve frajerky
Zdroj: TASR

Jedného zo samcov leva berberského z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach čaká nový domov, bude ním DierenPark Amersfoort v Holandsku. Dnes päťročný Ramzes bol prvým levom berberským, ktorý sa narodil v Bojniciach. Informoval o tom hovorca bojnickej zoo Jaroslav Slašťan.

„Ramzes dosiahol nielen pohlavnú, ale aj telesnú dospelosť. Vyrástol nám na 210-kilogramového krásavca. Je prirodzené, že musel odísť, nakoľko v našej zoo stále chováme pôvodné trio levov, otca, mamu a tetu,“ povedal vedúci zoologického odboru Branislav Tám.

Čakajú ho dve samice

V novom domove Ramzesa podľa neho čaká dôležitá úloha, a to znovu presadiť svoje a otcove gény. „Nesmierne sa z toho tešíme a držíme mu palce. V holandskom DierenPark Amersfoort ho už čakajú dve samice, s ktorými založí novú chovnú skupinu,“ spresnil.

Lev berberský je najväčším poddruhom leva. Vo voľnej prírode už nežije a v zoologických záhradách po celom svete ich prežíva menej ako 100 jedincov. Zo slovenských zoo ho chovajú len v Bojniciach.

Už v 60. rokoch

„Veľké mačkovité šelmy patria k najobľúbenejším chovancom zoologických záhrad po celom svete. Prvými zástupcami veľkých mačiek v bojnickej zoo bol pár levov Tarzan a Laura, ktorý sme v siedmom roku existencie záhrady doviezli 2. júla 1962 z Poľska. Vedenie zoo sa o získanie levov usilovalo viac ako dva roky a ich príchod bol v tom čase senzáciou,“ spomenul Slašťan.

Leví pár sa podľa neho začal postupom času rozmnožovať, v roku 1965 v Bojniciach umelo odchovali prvé levíča v histórii zoo, ktoré dostalo meno Boris. „Neskôr pribúdali ďalšie odchovy. V rokoch 1965 až 1988 sme odchovali celkovo 30 levíčat. S výnimkou krátkodobého chovu leva ázijského sme chovali len krížence levov. Dnes sa venujeme levovi berberskému,“ doplnil.

Prvým bol Aslan

Prvým levom berberským v Bojniciach bol Aslan, narodený 1. januára 2011, ktorého doviezli v roku 2013 zo zoo Neuwied. O rok na to k nemu pribudli dve levice zo zoo Olomouc, sestry Gina a Busetta. Prvý odchov v bojnickej zoo dosiahli v roku 2014, keď sa 30. decembra narodili Ramzes a Zara. Po Ramzesovom odchode budú mať návštevníci možnosť vidieť v Bojniciach už len jedného deväťročného samca Aslana, otca Ramzesa a dve samice – matku Ginu a tetu Busettu.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM