Katarína Vlčková Rôzne

Námestie slobody ožilo Uličkou ľudových remesiel: Začali sa mestské dni!

Včera sa otvorením Uličky ľudových remesiel začali Prievidzské mestské dni. Ľudové výrobky a pestrý sprievodný program si môžete vychutnať až do soboty.

Ilustračný obrázok k článku Námestie slobody ožilo Uličkou ľudových remesiel: Začali sa mestské dni!
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: Dnes24.sk

Námestie slobody bude aj počas nasledujúcich dní v znamení Prievidzských mestských dní. Silný vietor a sychravé počasie však ani remeselníkom nehrajú do karát. Aj napriek tomu, že si návštevníci môžu Uličku remesiel pozrieť až do soboty, niektorých počasie vyhnalo domov už včera.

Zo stánku zazneli i gajdy

V Uličke remesiel si návštevníci môžu zakúpiť drevené výrobky ako hračky, šperkovnice, hrebene, dekorácie do bytu i záhrady, prútené košíky,úžitkovú keramiku, voňavý med, koberce, maľovaný textil a šperky a dokonca hudobné nástroje ako koncovky, píšťalky a fujary.
Práve hudobné nástroje prezentoval Dušan Hanes z Nitrianskych Sučian, ktorý nám predviedol ako sa na nich hrá. Našu návštevu zakončil dokonca hrou na gajdy:). „Tvorbe hudobných nástrojov sa venujem už veľmi dlho. Je to piplavá robota, hlavne to vyrezávanie,“ ukazoval píšťalky a dvojačky s vyrezávaným keltským a čičmianskym vzorom. Pokračoval, že pri dvojačkách – hranatých dvojpíšťalách musí dávať pozor aby sa pri vŕtaní diery nespojili, inak celá práca vychádza nazmar. Dušan Hanes ukazoval i zaujímavú píšťalku dotvorenú liatym cínom a zahral i na svojom vynáleze – koncovke so zaštupľovanými dierkami. Predviedol nám ako znie bez nich i s nimi.

Remeselníci z rôznych kútov Slovenska i Čiech

Okrem remeselníkov z hornej Nitry zavítali do Prievidze aj úžitkový keramikár z ďalekej Moravy Břetislav Moštěk. Zo Žiliny pricestoval umelec, ktorý pracuje s drevom a vyrába drevené hrebene, šperkovnice, náušnice. Pri ich výrobe spája rôzne druhy ovocných stromov a tak vznikajú pekné farebné variácie. Kožené tašky, taštičky a letnú obuv zdobili stánok majstra z Detvy. „Na výrobu tašiek používam hovädziu kožu. Žiadne prešívanie ihlou, iba koža a pár nitov. Toto sú tašky na celý život a časom ešte pekne zhnednú,“ prezradil.

Slávnostné otvorenie Prievidzských mestských dní začne už dnes o 16:30 na Námestí slobody, no približne od 10:00 sa predstavia svojim programom MŠ, ZŠ a denné centrá s názvom Malí i veľkí umelci nášho mesta.

Mestske dni Prievidza 2014
10
Galéria
Foto: Katarína Vlčková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM