Martin Valenta Rôzne

Najväčší veľtrh práce v Nitre aj v piatok

Najväčší veľtrh práce JobExpo ponúka tisícky pracovných miest

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre sa dnes začal veľtrh pracovných príležitostí, ktorý organizuje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). Dvojdňová výstava JobExpo 2010 je podľa ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej najväčšou burzou práce v histórii Slovenska. „Na dnešnom podujatí sa zúčastňuje 149 vystavovateľov. Ponúkajú priame pracovné príležitosti. Medzi týmito vystavovateľmi sú domáci podnikatelia, ale aj zahraniční zamestnávatelia, sú tu zúčastnené vzdelávacie inštitúcie, univerzity,“ uviedla Tomanová.
Ľudia, ktorí hľadajú prácu, si budú môcť vyberať pracovné ponuky zo Slovenska i zahraničia. „Z tých 149 subjektov je tu napríklad sedem zamestnávateľov aj z cudziny a ponúkajú voľné pracovné miesta. Až 1400 takýchto voľných pracovných miest, ďalšie stovky ponúkané agentúrami a ďalších 6000 pracovných miest ponúkaných v tomto týždni v sieti úradov práce bude k dispozícii približne pre 12.000 nezames­tnaných, ktorých očakávame, že v priebehu týchto dní navštívia JobExpo. Toto podujatie je v mnohých parametroch jedinečné, ale budú naň nadväzovať ďalšie burzy práce, ktoré pravidelne organizujú úrady práce vo svojich regiónoch spolu so zamestnávateľmi,“ uviedol generálny riaditeľ ÚPSVR Ján Sihelský. Okrem zamestnávateľov prinášajú na veľtrh pracovné miesta aj sprostredkovateľské agentúry, či sieť Eures, ktorá podľa Sihelského prichádza s ponukou takmer 900.000 miest v celej Európskej únii.
Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je aj výstava JobExpo dôkazom, že trh s pracovnými miestami postupne ožíva a spamätáva sa z krízy. „Našťastie tri mesiace po sebe sa nám zastavil vývoj nezamestnanosti. Čiže je to dobrý signál. V podstate aj najväčší exportéri, najväčší výrobcovia na Slovensku už signalizujú návrat k predkrízovým objemom výroby, čo je spojené nutne aj s prijímaním nových pracovných síl,“ zdôraznil minister.
Sihelský konštatoval, že dochádza k oživeniu predovšetkým v strojárstve a stavebníctve, kde sa už začínajú vytvárať nové pracovné miesta. Ako pripomenul, minulý mesiac už bol na Slovensku zaznamenaný pokles nezamestnanosti. „Za minulý mesiac sme zaznamenali mierny pokles. Za apríl, ktorý nám končí, signalizuje 50 úradov práce opäť pokles v nezamestnanosti, čiže sú tu trendy, ktoré o tom hovoria a dôkazom toho, že situácia na našom pracovnom trhu sa zlepšuje, sú aj tie pracovné miesta, ktoré sa tu budú ponúkať,“ skonštatoval Sihelský.

zdroj foto, text: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM