Katarína Vlčková Správy

Miesto vrelého privítania výčitky: Premiéra čakali v Prievidzi nahnevané sestričky

Premiér Fico prišiel v stredu do Prievidze oslavovať MDŽ a rozdávať kvety. Pred športovou halou ho čakalo nemilé prekvapenie v podobe približne 200 protestujúcich zdravotných sestier.

Ilustračný obrázok k článku Miesto vrelého privítania výčitky: Premiéra čakali v Prievidzi nahnevané sestričky
Zdroj: TASR

Na základe protestu Fico sestrám ponúkol rokovanie o ich postavení v samosprávnych nemocniciach. Šéf kabinetu ešte minulý rok navrhol a zaručil rovnaké platy ako v štátnych zariadeniach, sestry ju vtedy odmietli a žiadali zákon o mzdách pre všetky bez ohľadu na zriaďovateľa. Rokovanie so zdravotníkmi je pripravené 14. marca na Úrade vlády aj za účasti ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, ministra financií Petra Kažimíra a predsedu Trenčianskeho kraja Jaroslava Bašku.

„Ak ide o ‚vuckárske‘ a štátne nemocnice, sme pripravení rokovať o rovnakom statuse pre sestry. Legislatíva, pokiaľ ide o sestry VÚC a v štáte, sa musí zosúladiť,“ vyhlásil premiér počas rozhovoru s predsedníčkou Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monikou Kaveckou. Obaja sa stretli v Prievidzi počas protestu personálu nemocníc z Bojníc, Považskej Bystrice a Myjavy. Protest vyjadroval svoju nespokojnosť s fungovaním zdravotníctva na Slovensku. Fico doplnil, že, sestry musia rešpektovať fakt, že štát a nemocnice v správe VÚC idú na jednu stranu a súkromné nemocnice na druhú. „To je prvý krok, ktorý chceme urobiť, a potom môžeme vyrovnať platy štátne a ‚vuckárske‘,“ do­dal.

Podľa Kaveckej to bez spravodlivosti nepôjde. „Pokiaľ nebudeme mať legislatívu, ktorá nebude určovať určitú normu sestier a pôrodných asistentiek, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov, tak tu nebude nikdy poriadok. My chceme len spravodlivé podmienky, sme dva roky legislatívni bezdomovci a nikomu to neprekáža,“ dodala.

V Prievidzi protestovalo asi 200 zdravotníkov z nemocníc Trenčianskeho kraja. Žiadali o vyriešenie problémov v neštátnych nemocniciach zo strany vlády, ale aj Národnej rady SR. „Tento protest je poukázanie na celoslovenský problém malých nemocníc, ktoré sú finančne poddimenzované zo strany zdravotných poisťovní. Tých peňazí majú podstatne menej ako štátne nemocnice,“ povedal Marián Krčík, predseda Základnej odborovej organizácie v Bojniciach, ktorá protest spolu s ostatnými odbormi pri bojnickej nemocnici organizovala.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM