Rôzne

Mestský park v Prievidzi sa vylepšuje: Zatraktívni ho aj cyklotrasa

V mestskom parku v Prievidzi rozširujú náučný chodník a obnoví sa i nápust do jazierka.

Ilustračný obrázok k článku Mestský park v Prievidzi sa vylepšuje: Zatraktívni ho aj cyklotrasa
Zdroj: TASR

Náučný chodník okolo revitalizovaného jazierka v mestskom parku v Prievidzi rozširujú. Pribudli tam i informačné tabule. Ďalší grant pomôže samospráve vyriešiť problém s prítokom do jazierka, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

„Projekt zahŕňa výsadbu vlhkomilných rastlín a nových druhov drevín. Mesto zabezpečuje inštaláciu informačných tabúľ s názvami, popisom a všeobecnou charakteristikou jednotlivých druhov rastlín a živočíchov vyskytujúcich sa v tomto biotope," načrtol Ďureje.

Edukačné ciele

Náučný chodník má podľa neho predovšetkým doplniť edukačné ciele pri vyučovaní prírodovedy a biológie, pričom celý priestor môže byť využívaný na zážitkové vzdelávanie. „S finalizáciou náučného chodníka sa počíta v najbližších týždňoch," avizoval.

Z mimorozpočtových zdrojov zase vyrieši mesto problém s prítokom do jazierka. To tvorí dominantu mestského parku a jeho najväčším nedostatkom je práve systém nápustu, ktorý je závislý od hladiny rieky Nitra. „Poveternostné podmienky v jarných mesiacoch a technické príčiny na prítoku spôsobili pokles hladiny jazierka a tým zhoršenie podmienok pre život vodných živočíchov v tomto biotope," ozrejmil Ďureje.

Park zatraktívni aj cyklotrasa

Mesto sa ešte v roku 2019 prihlásilo do výzvy Slovenských elektrární „Ukážte sa v lepšom svetle" s projektom pod názvom Revitalizácia jazierka v mestskom parku. Zamestnanci vyhlasovateľa výzvy projekt v hlasovaní podporili a firma naň prispela darom v sume 1000 eur. Finančné prostriedky mesto použilo na obstaranie materiálu a zaplatenie služieb spojených s revitalizáciou jazierka. „Zamestnanci spoločnosti už v minulosti dobrovoľnícky pomohli pri odstraňovaní sedimentov a spriechodnení nápustného potrubia do jazierka a veríme, že s ich pomocou môžeme počítať aj v budúcnosti," uzavrel projektový manažér mestského úradu Ivan Benca.

Na ďalšie zatraktívnenie mestského parku bude mať vplyv aj napojenie novej cyklotrasy, ktorá je momentálne vo výstavbe a dokončiť ju majú na jeseň tohto roka, uzavrel Ďureje.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM