Katarína Vlčková Správy

Mestskí policajti dôrazne varujú majiteľov barov: V noci musí byť kľud, inak ...

Teplé počasie a začiatok prázdnin láka čoraz viac ľudí do barov, kaviarní a pohostinstiev. Terasy sa zapĺňajú a mnohokrát sa odtiaľ šíri hlučná hudba a hlasné rozhovory. Za nedodržanie otváracích hodín však majiteľom hrozí mastná pokuta. Pozrite, koľko eur môžu mestskí skasírovať...

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti dôrazne varujú majiteľov barov: V noci musí byť kľud, inak ...
Zdroj: TASR

Mestská polícia pripomína, že je potrebné dodržiavať nielen schválený prevádzkový čas, ale aj čas predaja v obchode a čas prevádzky služieb. Týka sa to hlavne verejného poriadku a hlasnej hudby.

Všeobecné záväzné nariadenie uvádza aj čas, počas ktorého musí podnikateľ vo svojej prevádzke dbať na dodržiavanie nočného pokoja, a to pred 6:00 a po 22:00.

„V praxi to znamená, že personál by mal aktívne komunikovať so zákazníkmi a snažiť sa zamedziť, aby nedochádzalo k rušeniu okolia alebo problémom v prevádzke. S tým súvisí aj zákaz podávania alkoholu podnapitým osobám,“ informuje náčelník MsP Ľubomír Pomajbo.

Pokutu za rušenie kľudu môže dostať aj zákazník

Podľa jeho slov práve takíto zákazníci znamenajú problém nielen pre majiteľa prevádzky ale aj pre okolie. Ako uvádza prievidzská VZN-ka, hrozí im pokuta do 33 eur. „Mnoho budúcich problémov by sa dalo vyriešiť priamo v podniku a privolanie hliadky mestskej polície je na mieste vtedy, keď komunikácia zlyhala alebo už nie je možná,“ pripomína.

Nechať otvorené aj po záverečnej?

Otázkou zostáva, či sa majiteľom oplatí kvôli tržbe nechať otvorené aj po záverečnej, prípadne nechávať pustenú hudbu. Ako sa uvádza vo VZN, fyzickej alebo právnickej osobe oprávnenej na podnikanie v tomto prípade hrozí pokuta až do výšky 6 638 eur.

Len počas minulého týždňa bola do pohostinstiev niekoľkokrát privolaná hliadka MsP. V jednom z prípadov „z prevádzky pohostinstva vychádzala hlasná hudba, čím došlo k rušeniu nočného kľudu a zodpovednej 31-ročnej osobe bola uložená bloková pokuta,“ povedal Pomajbo.

Bez zbytočných pokút

„Vzájomná ohľaduplnosť, dodržiavanie základných povinností a rešpektovanie obyvateľov z okolia prevádzok môže byť cestou, ako prežiť leto bez zbytočných oznámení, blokových pokút a narušenia vzťahov, čo z dlhodobého hľadiska neprinesie nič pozitívne,“ uzavrel náčelník MsP.

Prečítajte si: Jedno pivo na terase: Pozrite, čo po ňom vyvádzal Prievidžan (22).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM