Monika Földešiová Samospráva

Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet na rok 2013

Poslanci mestského zastupiteľstva mesta Prievidza schválili rozpočet na budúci rok. Napriek očakávanému výraznému úbytku príjmov, najmä z podielových daní mesto plánuje rozsiahlu rekonštrukciu miestnych komunikácií a rozšírenie cintorína.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet na rok 2013
Foto: Jaroslav Dodok

Ako uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje, pri zostavovaní rozpočtu na rok 2013 sa vychádzalo zo zverejnených materiálov Ministerstva financií SR a očakávanej skutočnosti v plnení príjmov a čerpaní výdavkov mesta k 31. decembru.
„Očakávame, že finančná situácia mesta v roku 2013 bude naďalej veľmi zložitá. Predpokladáme zníženie príjmov z podielovej dane približne o 390.000 eur,“ informoval Ďureje.

Aj napriek tomuto výraznému úbytku príjmov do rozpočtu sa obyvatelia dočkajú rozsiahlej rekonštrukcie miestnych komunikácií a rozšírení cintorína. Práve tieto problémy patria medzi najpálčivejšie témy v Prievidzi, preto je dobrou správou, že aj napriek komplikovanej situácii sa mesto rozhodlo neodsunúť tento problém na budúce roky. „Na plánované investičné akcie, rozsiahlu údržbu a rekonštrukciu miestnych komunikácií, rozšírenie cintorína, vysporiadanie pozemkov nemá mesto vlastné zdroje a preto je na krytie týchto výdavkov zapracovaný v rozpočte nový úver vo výške 800.333 eur,“ doplnil Ďureje.
Výdavky mesta Prievidza sú celkovo zhrnuté v 16 bodoch, ktoré združujú kľúčové aspekty verejného života. Na financovanie týchto kompetenčných oblastí mesta bol schválený rozpočet v sume 23 746 897 eur.

Zlý stav mestských komunikácii a nedostatok parkovacích miest už dlho trápia obyvateľov Prievidze, preto sa mesto rozhodlo naplánovať na investície v tejto oblasti takmer dvojnásobnú sumu oproti minulému roku v celkovej hodnote 1 312 172 eur. V tomto programe je zahrnutá nielen pravidelná údržba a čistenie miestnych komunikácii a verejných priestranstiev, ale hlavne výstavba nových komunikácii, odstavných plôch a rekonštrukcií ciest a chodníkov.

Ako uviedol Ďureje, v roku 2013 plánuje mesto pokračovať na prácach pri budovaní nového cintorína s domom smútku a krematóriom. „Plánovaná suma 195.111 eur má byť použitá okrem iného aj na vypracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie a vybudovanie nových hrobových miest na novom cintoríne Pod banskou a výdavky za nákup pozemkov. Pripravuje sa aj realizácia rozšírenia cintorína na Mariánskej ulici.“

Rozpočet mesta počíta ďalej s podporou školských zariadení, ktorých zriaďovateľom je mesto a z ktorých väčšina je v havarijnom stave, zariadení pre sociálne znevýhodnených občanov a dôchodcov, úpravou detských ihrísk a podporou športu v meste, na ktorý poslanci vyčlenili celkovo 900.000 eur.

Cieľom schváleného rozpočtu je, aby Prievidza bola transparentná a efektívna samospráva, poskytujúca príležitosti pre vyvážený ekonomický rozvoj v súlade so zvyšovaním kvality spoločenského, kultúrneho a športového života, vzdelávania a bezpečnosti v meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM