Kultúra

Mesto vydalo svoju novú monografiu: Dozviete sa z nej zaujímavé info spred roka 1948

Mesto Prievidza vydalo k Roku výročí novú knihu PRIEVIDZA MONOGRAFIA MESTA. Publikácia dopĺňa množstvo kníh, ktoré má mesto k dispozícii, a ktorými sa môže prezentovať, avšak ako jedna z mála prináša komplexné informácie o Prievidzi do roku 1948.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vydalo svoju novú monografiu: Dozviete sa z nej zaujímavé info spred roka 1948
Zdroj: TASR

V ôsmich rozsiahlych kapitolách knihy sa čitatelia dozvedia o prírodných pomeroch mesta a blízkeho okolia, o jeho histórii a živote od praveku cez stredovek a novovek až po rok 1948. V poslednej kapitole sú spracované pamiatky Prievidze.
Myšlienka vzniku novej monografie vznikla pred piatimi rokmi na základe koncepcie, ktorú spracovalo mesto. Podľa zodpovednej redaktorky Lýdie Ondrejkovej bolo vydanie monografie neľahkou úlohou a všetci autori na čele s Jánom Lukačkom si ani neuvedomovali, čo všetko ich na ceste k jej vydaniu bude čakať. „Keď sme si mysleli, že už máme všetko v poriadku, zase sa niečo vyvŕbilo. Do poslednej chvíle, keď bola kniha v tlačiarni, sa v nej niečo menilo,“ priblížila Ondrejková. Kniha je podľa jej slov symbiózou spolupráce občanov, autorov, priateľov, známych a možno aj obyčajných ľudí, ktorí ju stretli na námestí a ponúkli jej niečo do monografie.

Na čele kolektívu autorov stál Ján Lukačka z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý pri zostavovaní monografie vsadil na mladších autorov.*** „Pre niektorých to bol naozaj taký krst ohňom. Myslím, že to bolo dobré, aj oni si to vážia,“*** doplnil.
Primátorka mesta Katarína Macháčková pripomenula, že komplexný prehľad o histórii Prievidze sa podarilo vydať po niekoľkých rokoch práve počas Roka výročí mesta. „Som veľmi rada, že táto kniha uzrela svetlo sveta, lebo naozaj si myslím, že sme ňou vzdali úctu tej histórii, tým naším predkom. Je to pre nás taká výzva, aby sme pokračovali ďalej, aby raz bolo o čom písať,“ povedala.
Na vydaní knihy sa podieľalo mesto Prievidza v spolupráci s vydavateľstvom Štúdio HARMONY, s.r.o., Banská Bystrica a fotografom Lukášom Grešnerom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM