Jakub Forgács Samospráva

Mesto bude žiadať od vlády desaťtisíce eur: Majú ísť na projekt športovej zóny aj opravu sochy

Poslanci v Prievidzi rozhodli! Mesto vypracuje projekty a žiadosti o dotácie pre Ministerstvo financií. Pozrite, na čo všetko chce pýtať peniaze!

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude žiadať od vlády desaťtisíce eur: Majú ísť na projekt športovej zóny aj opravu sochy
Zdroj: TASR

Na ďalšie reštaurátorské práce na Soche sv. Jána Nepomuckého, vytvorenie športovo-relaxačnej zóny na sídlisku Zapotôčky, opravu toaliet na Základnej škole (ZŠ) Energetikov a sanáciu porúch na ZŠ Malonecpalská bude žiadať prievidzská radnica prostriedky od Ministerstva financií (MF) SR. Projekty i žiadosti o dotácie schválili prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

Vytvorenie športovo-relaxačnej zóny

Historická pamiatka, Socha sv. Jána Nepomuckého je v dezolátnom stave. V roku 2013 vykonali odborníci reštaurátorský výskum, ktorý bol prvou etapou potrebnou pre záchranu tejto sochy. V súčasnosti v ateliéri prebieha druhá etapa jej reštaurovania, čistenie a odsoľovanie kamennej hmoty, jej spevňovanie a fixácia. „Peniaze budeme žiadať na tretiu etapu, v rámci nej by sa mal vyhotoviť nový železobetónový základ, formy na odlievane schodov a podkladový rám pod ohradu a plastická rekonštrukcia hlavice a spodná časť pilónu,“ uviedol hovorca mesta Michal Ďureje. Celkový rozpočet projektu je vyčíslený na 15 000 eur. Od rezortu financií bude samospráva žiadať 13 500 eur, zvyšná suma predstavuje kofinancovani­e mesta.

Rovnako 15 000 eur by malo stáť aj vytvorenie športovo-relaxačnej zóny na Šulekovej ulici na sídlisku Zapotôčky. „Zámerom mesta je premena doposiaľ nevyužívaného priestranstva na zónu s workoutovým a fitnes športoviskom pre všetkých obyvateľov, a to s celoročnou prevádzkou,“ spresnil Ďureje. Od rezortu financií bude samospráva žiadať 13 500 eur, 1 500 eur by malo ísť z rozpočtu mesta.

Obnova sociálnych zariadení na ZŠ

Kompletná oprava sociálnych zariadení na ZŠ Energetikov je cieľom ďalšieho projektu, na ktorý bude radnica žiadať mimorozpočtové prostriedky. „Práce zahrňujú realizáciu nových omietok, dlažby, keramických obkladov stien, výmenu sanity, montáž nového osvetlenia a výmenu starých okien za plastové,“ vymenoval hovorca. Celkový rozpočet projektu je vo výške 15 000 eur, od ministerstva financií bude radnica žiadať dotáciu 13 500 eur, 1 500 eur predstavujú prostriedky mesta.

Dovedna 15 000 eur bude radnica žiadať aj na sanáciu statických porúch v telocvični na ZŠ Malonecpalská. „V objekte došlo k takému poškodeniu deliacich priečok medzi šatňami a sociálnymi zariadeniami, že ohrozovali zdravie osôb, a preto sa odstránili. Problémy spôsobujú aj okná zo severnej strany budovy – objekt šatní, kvôli ktorým dochádza k úniku tepla vo veľkom rozsahu. Opravy sú preto nevyhnutné. V rámci projektu by sa vybudovali nové šatne, sociálne zariadenia, sklad pre príručné pomôcky vrátane miesta pre poskytovanie prvej pomoci,“ ozrejmil Ďureje. Od rezortu financií bude mesto na tento účel žiadať 13 500 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM