Radoslav Svitok Rôzne

Materská dávka má byť opäť vyššia

Zmeny by mali od januára budúceho roka nastať aj pri dávke v nezamestnanosti. Výška by sa mala počas jej polročného poberania odstupňovať.

Materská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa, by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 60 % na 65 % z vymeriavacieho základu matky. Súčasne sa má predĺžiť obdobie poberania tejto dávky o ďalších 6 týždňov, a to z 34 týždňov na 40 týždňov. Vyplýva to z vládou schváleného návrhu zákona o úprave príjmu zo závislej činnosti, ktorý sa má zmeniť aj zákon o sociálnom poistení.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí tak pokračuje v postupnom zvyšovaní a predlžovaní poberania materskej dávky. Od januára tohto roka sa totiž výška dávky upravila smerom nahor z 55 % na 60 % vymeriavacieho základu a obdobie jej poberania sa predĺžilo z 28 týždňov na 34 týždňov. Zámerom ministerstva je postupne do roku 2014 zvýšiť materskú dávku na 75 % z vymeriavacieho základu a obdobie jej poberania predĺžiť na 52 týždňov. Materská dávka by sa tak v roku 2014 rovnala čistej mzde, ktorú mamička poberala pred odchodom na materskú.

Ministerstvo práce však mamičkám od budúceho roka zrejme neumožní zvýšiť si materskú dávku popri povinnom nemocenskom poistení aj platením dobrovoľného nemocenského poistenia. Pre zamestnankyne chce totiž ministerstvo zaviesť len doplnkové poistenie na zvýšenie starobného dôchodku so sadzbou 10 %. Pre samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré nemajú byť od budúceho roka povinne nemocensky poistené, by malo slúžiť dobrovoľné nemocenské poistenie len v balíku spoločne s poistením v nezamestnanosti a spoločnou sadzbou 6 %.

Ľudia, ktorí majú príjmy z dohôd, budú môcť dobrovoľné nemocenské poistenie využiť len v balíku dobrovoľným poistením v nezamestnanosti a dobrovoľným invalidným poistením. Sadzbu na toto trojpoistenie pre dohodárov rezort určil na 9 %. Mamičky, ktoré v súčasnosti nie sú vôbec povinne sociálne poistené, majú mať 19-percentnú sadzbu na dobrovoľné poistenie. Tá má zahŕňať dobrovoľné starobné, invalidné, nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.

Zmeny by mali od januára budúceho roka nastať aj pri dávke v nezamestnanosti. Výška dávky by sa mala počas jej polročného poberania odstupňovať. Prvé dva mesiace by tvorila 65 % z hrubej mzdy, ďalšie dva mesiace 45 % a posledné dva mesiace 35 % z hrubej mzdy nezamestnanej osoby. V súčasnosti dávka v nezamestnanosti tvorí 50 % z hrubej mzdy nezamestnanej osoby a Sociálna poisťovňa ju vypláca najviac pol roka. Nezamestnaní, ktorí budú dávku čerpať celé polročné obdobie, by tak mali od budúceho roka dostať od štátu menej ako v súčasnosti. Kým v súčasnosti im za šesť mesiacov Sociálna poisťovňa vyplatí 300 % z ich hrubej mzdy, od januára to má byť 290 % predchádzajúcej hrubej mzdy.

zdroj: webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM