Eliška Šándorová Rôzne

Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (1.): Prečo tiramisu zlepšuje náladu? + RECEPT

Piškótový korpus nasiaknutý kávou a krémom je stálicou cukrární už dlhé desaťročie. Čo patrí do originálnej talianskej pochúťky a prečo zlepšuje náladu?

Ilustračný obrázok k článku Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (1.): Prečo tiramisu zlepšuje náladu? + RECEPT
Zdroj: wikipedia.org

Dôvod je prostý – slovo tiramisu resp. talianske tirami su znamená v preklade „vytiahni ma hore“, čo je obrazne povedané "zlepši mi náladu“. Azda najtradičnejší taliansky dezert je jednoduchý na prípravu a obľubujú ho najmä gazdinky, ktorým sa nechce piecť.

Naopak tí, ktorí si chcú strážiť štíhlu líniu, sa mu často vyhýbajú kvôli jeho kalorickým hodnotám a surovým vajíčkam, keďže dezert je nepečený. Mascarpone, ktoré je základom, je taliansky nezrejúci syr s obsahom tuku od 30 do 75 percent. Za predpokladu, že nezjete celú misu, nie je o nič „horší“ ako iné dezerty.

Odkiaľ prišla chuť tiramisu?

Taliani majú o pôvode tiramisu viacero teórií. Jeho kolísku možno nájsť rovnako v Piemonte, odkiaľ pochádzajú piškóty savoiardi, alebo v regióne Lombardsko, odkiaľ pochádza mascarpone.

Viaceré zdroje sa zhodujú, že táto sladká dobrota je z Benátok. Tiramisu pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót (lyžičkového tvaru – Savoiardi, Ladyfingers) alebo Pan di Spagna (piškótový korpus) – nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom.

Čítajte aj: Bratislavské rožky sú vychýrenou špecialitou. Vyvážali ich do Paríža i zámoria

Pre tiramisu je typická aj chuť kávy. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť, aby sa prepojili chute.

Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu do Benátok a potom do Trevisa.

Základ chute je v surovinách

Existuje niekoľko možností prípravy. Základom sú pôvodné suroviny, ktoré nie je problém kúpiť aj u nás. Ak ale siahnete po lacnejších variantoch, dezert síce chutí, ale nemožno hovoriť o pravom tiramisu. Mnohí vymenia drahšie mascarpone za syr typu lučina či smotanové nátierky. Obmeny, napríklad pri Amarette, robia aj niektoré talianske regióny. Nahradia ho rumom.

Ak vás odrádzajú surové vajíčka, máme pre vás jednoduchý trik. V prípade, že vajíčka nemáte domáce, ale ich kupujete, ich čerstvosť zistíte veľmi jednoducho.

Do misy nalejte vodu, ktorý osolíte. Opatrne do nej vložte vajíčka. Ak ostanú na dne, sú čerstvé. Ak sa trošku nadnesú, môžu byť staré približne päť dní. Vajíčka, ktoré vyplávajú nad hladinu, do dezertu radšej nepoužívajte.

Zdroj: Nina Táborská

Tradičný recept

Na tradičný recept potrebujete: 1 balenie dlhých cukrárskych piškót, 500 g Mascarpone, 5 lyžíc krupicového cukru, 5 čerstvých vajíčok (zvlášť oddelené žĺtky a bielky), 0,5 dcl likéru Amaretto, 1 šálka silnej čiernej kávy (môže byť instantná) a kakao na posypanie.

Postup: Zo všetkých bielkov vyšľaháme tuhý sneh a v ďalšej miske vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom. Primiešame k nim mascarpone a nakoniec pomaly pridáme sneh, aby vznikol jemný nadýchaný krém.

Čítajte aj: Leču stačili len tri ingrediencie, aby sa stalo legendou + RECEPT

Medzitým si pripravíme silnú čiernu kávu, ochutíme Amarettom. V tekutine namáčame piškóty – je nutné postupovať rýchlo, aby sa nerozmáčali. Piškóty ukladáme do formy, dáme vždy vrstvu piškót, krému, piškóty a nakoniec poslednú vrstvu krému, ktorú posypeme kakaom. Tiramisu dáme stuhnúť do chladničky, ideálne na noc, aby sa chuť dezertu prepojila.

Netradičná chuť tradičného receptu

Ak ste už ochutnali aj jahodové tiramisu a predsa vás odrádzajú vajíčka, či chcete verziu bez alkoholu, inšpirujte sa sviežim variantom.

„Tiramisu nemusí byť len klasické s kávou, amaretom, mascarpone a kakaom. Taktiež nie je nutné používať žĺtka, ktoré sa občas nahrádzajú vaječným likérom,“ hovorí skúsená foodblogerka Nina Táborská.

Milovníčka gastronomických experimentov a zdravej stravy sa roky „pohráva“ s kombináciami surovín, ktoré zachovávajú chuť a predsa sú v inom prevedení.

Na tiramisu s malinami a bielou čokoládou à la Nina budete potrebovať: Dvojbalenie podlhovastých piškót na Tiramisu, 250 g Mascarpone, 250 g nízkotučného tvarohu, 1 lyžička mandľovej esencie, 1 balenie vanilkového cukru, 1 biela čokoláda Milka, 250 ml smotany na šľahanie, šálka silného espressa, vanilkový Monin (kvalitný sirup bez alkoholu do miešaných nápojov), čerstvé maliny prípadne iné drobné ovocie, lúpané mandle.

Celý postup a ďalšie nápady na vylepšenie si môžete prečítať tu.

Tiramisu
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM