Katarína Vlčková Samospráva

Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátorka? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Prievidzu

Spravujú naše mesto, robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú aj naše životy. Za túto prácu dostávajú odmeny. Boli sme preto zvedaví, koľko vlastne taký mestský poslanec či primátorka zarobí a nielen to.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátorka? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Prievidzu
Zdroj: Dnes24.sk

Prví dvaja v meste

Hlava nášho mesta, Katarína Macháčková poberá plat, ktorý musí zo zákona schvaľovať mestské zastupiteľstvo každý rok. Výška sa odvíja od priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a na základe údajov štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok. Ešte na aprílovom zasadnutí MsZ poslanci prerokovali výšku primátorského platu, ktorý sa stanovil na 3 811 eur v hrubom.

Viceprimátor Ľuboš Maxima má o čosi nižší plat. Za výkon jeho funkcie mu bol schválený plat vo výške 65% platu primátorky, teda 2 478 eur v hrubom.

Odmeny pre poslancov

A ako je to s mestskými poslancami? Dostávajú za svoje služby pre mesto pravidelný mesačný príjem? Odpoveď je jasná, nedostávajú. Ich odmeňovanie totiž závisí od viacerých okolností a tzv. zásad odmeňovania. Základom sú odmeny za účasť na zasadnutí mesta.

Ako je zverejnené na webstránke mesta, poslanci podľa Zásad odmeňovania dostávajú za účasť na zasadnutiach MsZ 10 eur na hodinu, taktiež v hrubom. Mestské zastupiteľstvo pritom od začiatku roka rokovalo sedemkrát a ďalšie zasadnutia poslancov čakajú. Za účasť na zasadnutiach mestskej rady dostanú ďalších 10 eur za hodinu. Tým však odmeňovanie nekončí.

Za každú hodinu na zasadnutiach komisii MsZ a rád (napríklad bytová a masmediálna) dostanú 10 eur. Za prácu na zasadnutiach výborov volebných obvodov 10 eur za hodinu, príplatok za riadenie predsedom komisii, bytovej rady a výboru volebných obvodov je ďalších 10 eur za zasadnutie. Ak poslanec vykonáva kontrolnú činnosť komisií MsZ, odborných komisií, tak dostane odmenu 10 eur za hodinu práce. Za vykonávanie občianskych obradov je to ďalších 10 eur za hodinu a za prácu predsedu návrhovej komisie na riadnych zasadnutiach MsZ môže poslanec dostať ďalších 10 eur za zasadnutie.

Ako pre náš portál upresnil poslanec za Hradec Martin Drozd, odmena, ktorú dostávajú je len za oficiálne rokovania a stretnutia. „Neoficiálne robíme na úkor nášho voľného času, rodín a našich koníčkov. Mojim koníčkom je však aj práca pre mesto,“ povedal.

Môžu si prilepšiť

Výška odmeňovania závisí od samotnej činnosti poslanca a jeho usilovnosti. „Všetko závisí od samotného poslanca a jeho angažovanosti. Ak je členom rôznych komisií, zapája sa a je v priazni, môže si mesačne prilepšiť aj o 200, 300 eur,“ prezradil k výške odmeňovania poslanec MsZ Michal Dobiaš.

Foto: MsÚ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM