Tlačové správy

Kandidát Michal Dobiaš: Primátor musí mať svoje sny

Manažér a poslanec mestského zastupiteľstva Michal Dobiaš si myslí, že správny primátor musí snívať o tom, ako by malo mesto vyzerať a fungovať. Počas svojej 12-ročnej práce v úlohe poslanca zažil množstvo úspechov i sklamaní a vytvoril si víziu o tom, aká by mala byť Prievidza.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát Michal Dobiaš: Primátor musí mať svoje sny
Zdroj: Dnes24.sk

Chce to dosiahnuť postupne, premyslene a predovšetkým so skúsenými ľuďmi, ktorým dáva priestor a ktorými sa obklopuje. Pretože vraj len tak sa dokáže úspech a šikovnosť človeka násobiť.

Prečo kandidujete na primátora mesta?
Rozhodol som sa tak z dvoch hlavných dôvodov. Prvým je bezmocnosť poslanca v niektorých situáciách. Počas svojej práce som sa viackrát stretol s komplikovaným až nemožným riešením problémov, pretože to jednoducho nebolo v mojej právomoci. Či už je to budovanie krajšieho mesta, alebo vytváranie podmienok pre spokojný život Prievidžanov. Záleží mi na tom, ako naše mesto vyzerá a ako sa tu žije naším obyvateľom. A pomôcť v tom môže práve pozícia primátora.
Druhým dôvodom je dôvera obyvateľov aj z iných sídlisk ako Kopanice, ktorí ma oslovovali, že aj oni by chceli mať poslanca ako som ja. Veľmi si to vážim, preto som si povedal, že každé sídlisko si zaslúži aktívnu osobu, ktorá chodí medzi ľudí, rieši problémy a plánuje rozvoj mesta s víziou na niekoľko rokov až desaťročí vopred. A na to je potrebný úrad primátora.

Prečo ste sa tak rozhodli až teraz, po 12 rokoch v úlohe poslanca?
Práca v politike je dlhodobá a vyžaduje si zodpovedný prístup. Vedel som, že ak chcem správne nastaviť rozvoj sídliska, bude potrebné byť najskôr poslancom, a nielen jedno volebné obdobie. Počas dvanástich rokov som zachraňoval zeleň a parky v územnom pláne mesta, vytváral nové detské zariadenia i parkovacie miesta, rekonštruoval námestie, búral nepoužívané a ošarpané budovy, inicioval bežné údržby sídliska a podobne. Chcel som najskôr cítiť a vidieť, že sídlisko sa rozvíja vpred a že obyvatelia sa môžu kedykoľvek obrátiť na jeho zástupcu. Viaceré moje aktivity však mali celomestský alebo nadregionálny charakter, čomu by som teraz chcel dať viac priestoru a venovať sa tomu naplno.

Myslíte si teda, že na prácu primátora je potrebná skúsenosť s politikou?
Nie nevyhnutne, ale pomôže to. Určite je ale potrebné poznať problémy mesta. Moja práca „malého primátora“ sa totiž začala už zvolením za poslanca mestského zastupiteľstva v Prievidzi. Práve tieto dlhoročné skúsenosti mi umožnili detailne spoznať problémy mesta a jeho obyvateľov. Viem, kde sme urobili chyby, čo sme neurobili, alebo jednoducho, čo sme nestihli. Je ale potrebné brať do úvahy aj to, že mesto funguje ďalej, spoločnosť sa rozvíja a ten pulz života mesta sa zastaviť nedá.

Aké budú po prípadnom úspechu vo voľbách vaše priority vo funkcii primátora?
Hlavnou prioritou bude zmeniť uvažovanie o rozvoji mesta z krátkodobého na dlhodobé. Potrebujeme mať zadefinované a pochopené, ako sa má mesto rozvíjať v horizonte niekoľkých desaťročí a čo spôsobia jednotlivé rozhodnutia. Veľmi rád cestujem do iných miest, rozprávam sa s domácimi a študujem, ako vyzerali mestá kedysi, ako vyzerajú dnes a čo funguje a čo nie. Pre primátora je veľmi dôležité, aby mal cit, odvahu, prehľad, nadčasovosť a šikovných ľudí okolo seba. Vtedy dokáže lepšie fungovať aj samotné mesto, vďaka čomuzačne vznikať lepší priestor pre život i podnikanie obyvateľov a pritiahne to aj viac investorov aturistov.

Myslíte si, že Prievidza je z hľadiska cestovného ruchu zaujímavá?
Horná Nitra je jeden z najzaujímavejších regiónov na Slovensku. Z hľadiska turizmu je náš región bohatý na kultúru, športové vyžitie, ale i poznávacie aktivity ako je banské múzeum či zachovalé gazdovské obydlie. Len sa nemôžeme neustále baviť len o Prievidzi. Ak chceme byť úspešní v oblasti cestovného ruchu, musíme sa naučiť v dobrom využiť potenciál Bojníc a rozvíjať aj spoluprácu medzi mestami a obcami v našom okolí. Či sa to niekomu páči alebo nie, bez Bojníc by cestovný ruch v Prievidzi nebol žiaden. Musíme vedieť zadefinovať, čo náš región je a čím je výnimočný. Musíme sa snažiť o budovanie nových produktov cestovného ruchu a vedieť ponúknuť návštevníkom program na tri až štyri dni. K tomu je ale potrebné zdokonaliť aj služby.

Čo by ste urobili ako prvé vo funkcii primátora?
Najskôr by som sa spýtal občanov, ako sú spokojní so stavom svojho sídliska, v ktorom bývajú. Čo im tam chýba, čo im vadí, alebo čo chcú zmeniť. Vedenie mesta potrebuje mať spätnú väzbu od obyvateľov a zároveň vybraný tím ľudí, ktorí sa budú starať o život a fungovanie sídlisk. Úspešnosť mesta sa totiž neurčuje mierou spokojnosti primátora, ale mierou spokojnosti jeho obyvateľov. Podľa tohto som si vybral aj tím kvalitných nezávislých kandidátov na poslanca a plánujem pokračovať aj v aktívnej práci s občanmi. Pretože len spolu sme Prievidza a len tak môže byť u nás dobré miesto pre život. Budem však pokračovať aj v projektoch, na ktorých som začal pracovať ako poslanec. Jedným z prvoradých cieľov bude vybudovanie skate/bike parku, o čo sa snažím už niekoľko rokov. Mladí si ho zaslúžia. Oni sú totiž nositeľmi toho, ako sa naše mesto bude vyvíjať v budúcnosti.

Kto je Michal Dobiaš

Michal Dobiaš sa narodil v Handlovej, no vyrástol a celý život prežil v Prievidzi. V mladom veku začal pracovať v treťom sektore, založil Informačné centrum mladých v Prievidzi a od roku 2001 viedol Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR. V roku 2002 vstúpil do komunálnej politiky. Za 12 rokov sa stal s viac ako 70 poslaneckými návrhmi najaktívnejším poslancom mestského zastupiteľstva v Prievidzi. Mestu pomáhal aj ako projektový manažér a z eurofondov pomohol mestu získať viac ako 30 miliónov slovenských korún. Aktívne sa zapájal aj do práce s mládežou a podporoval rozvoj cestovného ruchu. Je slobodný a žije na sídlisku Kopanice.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM