Kultúra

Jubilejné Zimné slávnosti Hornonitria sa začali vo fašiangovom duchu

Jubilejné 10. Zimné slávnosti Hornonitria sa začali v sobotu večer v Pravenci opäť vo fašiangovom duchu v podaní folklórnych súborov a skupín z regiónu. Ich súčasťou bolo aj sprístupnenie výstavy s názvom Otváranie očí v priestoroch Obecného úradu v Nitrianskom Pravne.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejné Zimné slávnosti Hornonitria sa začali vo fašiangovom duchu
Zdroj: TASR

Pripravil ju skúsený historik umenia a etnológ Jozef Lenhart v spolupráci s fotografom Milanom Tarabčíkom. Na 20 veľkoplošných fotografiách predstavili niektoré historicky zaujímavé stavby v okolitých obciach. „Ide o prvú výstavu väčšieho celoslovenského cyklu, v rámci ktorého chcú autori domácim obyvateľom pripomenúť architektonické skvosty, ktoré si možno ani nevšímajú, ale zároveň upozorniť aj na chátrajúce objekty, ktoré treba zachrániť pre budúce generácie,“ uviedla Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, ktoré slávnosti organizuje za podpory jednotlivých obcí.

V Pravenci sa uskutočnili na Slovensku ojedinelé, už 22. Zimné slávnosti folklóru, ktoré sa v podstate stali základom široko spektrálnych Zimných slávností Hornonitria. „Je to v zimných mesiacoch, keď sa nekonajú takmer žiadne folklórne festivaly, jedinečná príležitosť na stretnutie členov folklórnych skupín, na výmenu skúseností, prezentovanie inovovaného repertoáru a aj na spoločnú fašiangovú zábavu,“ uviedla dlhoročná organizátorka folklórnych podujatí Eva Henčelová. Podľa nej výhodou je, že skupiny nie sú viazané vo svojej tvorivosti nijakou tematikou.

Postupne sa predstavili členovia deviatich folklórnych a speváckych skupín. Skupina Lubená z Poluvsia spevom, tancom a vtipnými monológmi ukázala, aké bývali v dedine cigánske fašiangy. Hájiček z Chrenovca–Brusna sa zameral na fašiangovú zábavu, domáca spevácka skupina Vrbinka zaspievala menej známe ľudové piesne. Aké zábavné môže byť varenie slivkového lekváru, predviedli členky skupiny Košarinka z Temeša. Že sliviek bolo dosť aj na slivovicu, presvedčili aj hostí. Zaujímavé veselé scénky, tanečné kreácie, piesne a prekáračky predviedli takisto Rokôška z Nitrianskeho Rudna, Bukovec z Diviak nad Nitricou, Marinka z Novák, Lúčina z Koša a členovia folklórneho súboru Vtáčnik z Prievidze spolu so Senior Vtáčnikom. Večer vyvrcholil sprievodom fašiangových masiek, na čele ktorého išla folkloristka Eva Henčelová.

Zimné slávnosti folklóru potrvajú až do marca. Na budúci mesiac sa uskutoční v Poluvsí Pamätnica Jozefa Strečanského, celoslovenská súťaž inštrumentalistov z folklórnych skupín a v Porube Deň detského folklóru. V marci to bude podujatie Súzvuky. V Kľačne sa stretnú spevácke skupiny Spolkov karpatských Nemcov. Zimné slávnosti vyvrcholia prezentáciou tradičnej remeselnej tvorby v podaní ľudových majstrov Pravnianskej doliny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM