Katarína Vlčková Samospráva

Je rozhodnuté! Mestské zastupiteľstvo v Prievidzi bude chudobnejšie o šesť poslancov

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva sa odklepol návrh na zníženie počtu poslancov. Z pôvodných 31 bude mať Prievidza v nadchádzajúcom štvorročnom volebnom období o šesť poslancov menej.

Ilustračný obrázok k článku Je rozhodnuté! Mestské zastupiteľstvo v Prievidzi bude chudobnejšie o šesť poslancov
Foto: Martin Štěpánek / Zdroj: Dnes24.sk

Komisia regionálneho rozvoja pôvodne mestskému zastupiteľstvu odporučila, aby zmenili počet poslancov vo volebných obvodoch 1 a 3 po 7 poslancov a vo volebných obvodoch 5 až 7 spolu na jedného. Komisia školstva a kultúry odporučila posilniť VO 1 a vzhľadom na počet obyvateľov v Malej Lehôtke, Veľkej Lehôtke a v Hradci znížiť na dvoch poslancov.

Klesá počet obyvateľov i poslancov

Z databázy májových volieb do Európskeho parlamentu a novembrových volieb do orgánov samosprávnych krajov z roku 2013 vyplýva, že Prievidza má celkom 48 711 obyvateľov. Z dôvodu, že klesol počet obyvateľov pod 50 000, bude mať mesto zo zákona o šesť poslancov menej, teda 25.

Na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili spomínaný počet poslancov na nadchádzajúce volebné obdobie 2014 – 2018, no stretnutie sa nezaobišlo bez diskusie. K návrhu znižovaniu poslancov sa vyjadrilo hneď niekoľko poslancov.

Poslanec Michal Dobiaš vníma zníženie počtu poslancov pozitívne, no zo znižovaním by pokračoval. „Čo sa týka zníženia počtu poslancov, tak to je asi jediný pozitívny efekt toho, že Prievidžanov je z roka na rok menej. Medzi kolegami poslancami existuje zhoda na znížení počtu poslancov na 25, reálne ich však stačí aj 15 až 19. Menej poslancov by znížilo radnici náklady. Menej ľudí sa ľahšie dohodne a pracujú efektívnejšie,“ vyjadril sa včera pre Prievidza24 a svoje stanovisko potvrdil aj dnes na zasadnutí. „Volebné obvody päť až sedem si určite zaslúžia svojho vlastného poslanca,“ dodal na MsZ.

S konečným číslom 25 súhlasilo 24 poslancov, pričom sa dvaja zdržali hlasovania. Podľa poslanca obce Hradec Martina Drozda a poslankyne Malej Lehôtky Kataríny Čičmancovej by prípadné znižovanie poslancov alebo zlúčenie volebných obvodov 5 až 7, znamenalo i nevôľu zo strany obyvateľov malých obcí. „Obyvatelia nás tam berú nie ako poslanca, ale ako starostu,“ povedala k téme na dnešnom zasadnutí Čičmancová.

„Súhlasím so zachovaním volebných obvodov prímestských častí. Keď chodíme na stretnutia s obyvateľmi, tá atmosféra je tam úplne iná, majú aj iné problémy. Niektorí obyvatelia majú pocit, že im nedávame dosť. Keby sme im zobrali ešte aj poslancov, vnímali by to naozaj veľmi negatívne,“ vyjadrila sa primátorka Katarína Macháčková.

Číslo 25 je teda konečné a počet poslancov v prímestských častiach tak ostáva zachovaný.

Počet poslancov na volebné obdobie 2014 – 2018:

  • VO č. I. – Staré mesto, Žabník, Necpaly – 6 poslancov
  • VO č. II. – Sídlisko Píly – 5 poslancov
  • VO č. III. – Nové mesto, Zapotôčky – 6 poslancov
  • VO č. IV. Kopanice – 5 poslancov
  • VO č. V. – Veľká Lehôtka – 1 poslanec
  • VO č. VI. – Malá Lehôtka – 1 poslanec
  • VO č. VII. – Hradec – 1 poslanec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM