Rôzne Video

Igor Matovič sa objavil v Bojniciach: Premiér vítal darované vakcíny, VIDEO

Do Bojníc dorazili tisíce dávok vakcíny proti COVID-19 od Francúzska, ktoré Slovensko prijalo a bol pri tom aj premiér.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Slovensko prijalo 15 000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, ktoré sú darom od Francúzska. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to označil za veľké gesto priateľstva voči Slovensku. Uviedol to v nedeľu na tlačovej konferencii v Bojniciach.

Zlomová situácia

Matovič sa Francúzsku za vakcíny poďakoval, označil ich za „veľmi užitočný, sympatický dar". Pripomenul, že Francúzsko sa aktívne zasadilo aj o to, aby Slovensko prostredníctvom Európskej únie (EÚ) dostalo SOS dávku 100 000 vakcín od Pfizer/BioNTech.

„Pevne verím, že dnes sa na Slovensku nachádzame v zlomovej situácii, keď sa to začne už len zlepšovať," uviedol premiér.

Veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzi zdôraznil, že Francúzsko si plne uvedomuje závažnosť výnimočnej pandemickej krízy, ktorá zasiahla aj Slovensko. „Aj my sme sa v ťažkých fázach pandemickej krízy viackrát obrátili na solidaritu našich európskych kolegov v rámci EÚ a naši partneri vždy reagovali na naše prosby. Práve z tohto dôvodu sme sa my ako Francúzsko rozhodli na vašu prosbu o solidaritu zareagovať," povedal.

Hrozná kríza

Súčasnú krízu Léonzi označil za „skutočne hroznú“. EÚ podľa neho musí tomuto osudu čeliť spoločne. Spoločný postup je totiž podľa jeho slov najlepší spôsob, ako sa z pandémie dostať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu (3. 3.) kontaktoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a premiéra Matoviča, aby ich informoval o tom, že Francúzsko sa rozhodlo odpovedať na výzvu a žiadosť o solidaritu, plne si uvedomujúc vážnosť zdravotníckej krízy, ktorej Slovensko čelí. Prezidentka sa za dar poďakovala, rovnako tak aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pozrite si aj zábery z návštevy premiéra v Bojniciach.

Slovensko prijalo dar 15-tisíc dávok vakcíny proti COVID-19 od Francúzska
3
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM